Генерал Луис Мекензи: Војничка част ми је налагала да исправно поступим према Србима

Канадски генерал Луис Мекензи рекао да му је током боравка у БиХ за вријеме протеклог рата војничка част налагала да његов став према Србима буде исправан.

„Сматрао сам да ми војничка част налаже да исправно поступам“, рекао је Мекензи, који је заједно са Скотом Тејлором, канадским публицистом и аутором књиге „Инат“ о проблематици Космета, био гост Дипломатске академије у Београду у част српско-канадских савезничких веза из Великог рата.

Мекензи је нагласио да је из Канаде у БиХ кренуо са једном визијом, а на терену се сусрео са потпуно другачијом ситуацијом од приказиване.

Он је рекао да је наилазио на неразумијевање друге стране јер је такав његов став често тумачен као пристрасан, али да би и сада поступио онако како му савјест налаже.

Мекензи је у свом излагању о савезничким везама Србије и Канаде у Великом рату посебно указао на чињеницу да је прва жртва рата била српска – Душан Ђоновић, а посљедња канадски војник – Џорџ Лоренс Прајс, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Тејлор је у обраћању поручио да као бивши војник сматра да је недопустиво формирање косовске војске, јер се на њеном челу налазе они који су чинили монструозне злочине над цивилним становништвом.

Он је подсјетио и на дешавања у Медачком џепу у Хрватској.

„Батаљон `Принцеза Патриција` је у Медачком џепу претрпео губитке због тога што је био принуђен да узврати ватру Хрватима који су напали цивиле. За то је овај батаљон награђен у Канади највишим државним почастима“, рекао је Тејлор.

Мекензи и Тејлор су, у пратњи координатора за очување традиције српског дипломатског корпуса амбасадора Љиљане Никшић, посјетили Музеј српске дипломатије.

Мекензи је том приликом библиотеци Музеја поклонио своју књигу „Миротворац“ – мемоаре из периода када је био у БиХ у оквиру УНПРОФОР-а, а Тејлор је даровао књигу „Инат“, која говори о његовом виђењу дешавања на Косову и Метохији.

Током посјете Београду Мекензи и Тејлор су у Алеји великана посјетили меморијале српских војсковођа и хероине Милунке Савић и положили цвијеће у Крипти ослободилаца Београда.

Срна