Генерал Младић осуђен на доживотни затвор

ХАГ │ Пред Хашким трибуналом изречена је пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу: осуђен је на казну доживотног затвора.

Судија Алфонс Ори саопштио је да је генерал Младић крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ.

Судија Ори рекао је да је Младић имао намјеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Срба.

Када је ријеч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Вијеће налази да је оптужени имао намјеру да се муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намјеру да уништи муслимане из Сребренице, те да је имао намјеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дјела геноцида.

Судско вијеће нашло да је оптужени имао намјеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског дјеловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

РТРС