Гимназијалцима награде на 3. Београдском огледању

 

БЕОГРАД │ На 3. Београдском огледању, међународном литерарном конкурсу „Огледала“ , часописа ученика и професора средњих школа из Београда, требињски гимназијалци и ове године остварили су запажен успјех – потврђујући своју креативност и оданост списатељској игри. У категорији кратке приче, Душка Киса, ученица трећег разреда,  освојила је прву награду за причу Ирис“, друго мјесто у истом жанру припало је матуранту Ђорђу Вучинићу за текст „Два, нула, четири, седам, три, два“, а трећу награду, у категорији поезије, освојио је матурант Тодор Ружић за пјесму „Реквијем“.

Ментор Веселинка Кулаш поносна је на своје ученике: „Ради се о текстовима високог естетског нивоа. Обје награђене приче су литерарни одраз реалности којом смо окружени, а награђена пјесма је својеврсна реакција на истоимену пјесму М. Павловића, те јој је својствен концепт интертекстуалности. Срећна сам због успјеха својих ученика и желим да наставе да пишу, ма чиме се касније професионално бавили. А награде на међународном конкурсу, какав је Београдско огледање,  можда нису пресудне за младе писце, али и због њих расту крила, још неречене ријечи се роје и прсти изнова, нестрпљиво јуришају ка  тастатури“.

И то није све. На конкурсу  је похваљен есеј Када бих се свако јутро будио у другом тијелу – Дејвид Левитан“ ученице другог разреда Анастасије Рудан, чији је ментор Јелена Мандрапа, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“.

Гимназија „Јован Дучић“