Гласовима пацијената – др Милану Пројевићу признање најбољег здравственог радника у РС

ТРЕБИЊЕ │ Специјалиста интерне медицине и породични љекар у требињском Дому здравља др Милан Пројевић најбољи је здравствени радник у Републици Српској за 2018. годину, по резултатима он-лајн анкетирања грађана које је провело Удружење за развој друштва – КАП из Сарајева.

Према ријечима Мериме Спахић, директора овог удружења грађана, избор најбољих у здравству дио је истраживања мишљења грађана о квалитету здравствених услуга у БиХ, у којем је учествовало више од 2.000 испитаника, те ефикасности здравствених установа у рјешавању приговора и жалби пацијената.

Спахићева истиче да се према истраживању овог удружења – које се годинама бави пројектима из области превенције у здравству и промоцијом права, обавеза и одговорности  пацијената у бх. здравственом систему –  46% грађана изјаснило да није задовољно квалитетом услуга у здравственим установама, што је оцијенила поражавајућим и забрињавајућим процентом.

„Друго истраживање, проведено у 30 здравствених установа у БиХ, показало је да је у прошлој години било уложено око 1.500 проговора пацијената, који се углавном односе на дуге листе чекања на прегледе и дијагностичке третмане. Грађани се жале и на баналне проблеме, који се засигурно лако могу отклонити – као што су недостатак особља како би се пацијенти могли наручивати путем телефона или лоша комуникација и недостатак времена здравствених радника да се посвете пацијенту, што друге стране љекари правдају да дневно имају – и по педесет пацијента“, казала је Спахићева.

Гласовима пацијаната изабрани најбољи здравствени радник Републике Српске др Милан Пројевић каже да је признање и част и обавеза, али и да оно једнако припада и установи у којој ради, као и радним колегама који једнако улажу напоре да буду на услузи својим пацијенетима.

„Мислим да је главна ствар у нашем односу према болесницима то да прво схватимо да је сваки човјек који пређе праг наше ординације – човјек у невољи и који тражи помоћ. И ми сви тако поступамо. Исто тако, битно је човјека гледати као комплетну личност, не само кроз његову болест, гледати га и као тјелесно, и као душевно, и као духовно, и као социјално биће“, каже Пројевић.

Директор требињског Дома здравља Васо Мијановић истиче да је као послодавац почаствован признањем које је добио породични љекар запослен у овој установи.

„И без ове награде имао сам јако високо мишљење о њему. Мислим да у нашим здравственим установама иначе има јако квалитетних љекара, који савјесно и одговорно раде свој посао“, казао је Мијановић.

Говорећи о правима пацијената у легислативи Републике Српске, Мијановић је казао да правилник о заштити права осигураних лица и код нас гарантује сва права каква просписују и европски стандарди у овој области, али и да њихово досљедно провођење у пракси, због општих економских околности у којима живимо, није увијек могуће.

Он истиче да је веома важно да су здравствени радници опредијељени да његују максимално поштен и коректан однос према пацијентима, а менаџменти – да пацијентима излазе у сусрет и преко финансијских могућности.

„У тој подјели финансијског колача, као послодавцу увијек ми је био избор да идемо у корист права пацијената и квалитета услуга, по цијену да сносимо одговорност за неплаћене порезе и доприносе или повећање обавеза према добављачима“, казао је Мијановић.

У истој анкети за најбољу здравствену институцију у Републици Српској гласовима грађана  изабран је Универзитетски клинички центар Бања Лука.

Резултати анкетирања, са уручењем признања најбољим у здравству, представљени су прије два дана у Сарајеву, на Европски дан права пацијената, а презентацију у Требињу организовало је Удружење грађана „Стоп мобинг“ из нашег града.

Р.С.