Глумица Весна Ђурић: Позориште је моја друга породица

„Најчешће ми кажу како им се допада моја моћ трансформације. У посљедње вријеме сам чeстo добијала улоге старијих жена, што је за мене био велики изазов. Драго ми је када се мој труд и рад примјете а посебно када људи виде моју огромну љубав коју осјећам према даскама које живот значе. Наравно, прихватам и негативне критике ако су конструктивне и добронамјерне, са основом и аргументима. Оне су добре за моје напредовање…“, каже Ђурићева.

Глума Весне Ђурић, глумице Градског позоришта Требиње, одавно је освојила срца љубитеља позоришта у нашем граду – а и шире.

Посљедња потврда за то су овације с друге стране „рампе“ и фестивалске награде за представу „Писац породичне историје“: њена глумачка креација, улога Јованке Милошић, у посљедњем остварењу требињског Градског позоришта придобила је симпатије – и струке и публике.

На једном од највећих босанскохерцеговачких фестивала ‘Федра‘ у Бугојну, наша представа је освојила све што се могло освојити. Ја сам добила награду за најбољу глумицу. Успјех смо поновили у Требињу  на ‘Фестивалу фестивала‘, а ја сам награђена  Златном  маском“, подсјећа Весна.

Награде за ову талентовану глумицу значе само то – да мора радити још више и боље. Треба оправдати и све оне позитивне критике које редовно добија. Људи јој, каже, често прилазе како би прокоментарисали њен рад.

„Најчешће ми кажу како им се допада моја моћ трансформације. У посљедње вријеме сам чeстo добијала улоге старијих жена, што је за мене био велики изазов. Драго ми је када се мој труд и рад примјете а посебно када људи виде моју огромну љубав коју осјећам према даскама које живот значе. Наравно, прихватам и негативне критике ако су конструктивне и добронамјерне, са основом и аргументима. Оне су добре за моје напредовање. Преко њих човјек учи како да буде бољи, како да поправи нешто што до сада није добро радио. А оне друге, од људи који само имају потребу да нешто кажу негативно, да неког понизе или повриједе, не схватам озбиљно. Њих игноришем.“

У основној  школи прикуључила се глумачкој радионици и од тада није престала да се бави глумом. Позориште је постало њена друга породица. Иако су сви мислили да ће због те љубави и неоспорног талента за глуму њен избор бити драмске умјетности, она се ипак опредијелила за Факултет политичких наука.

Весна је жељела и више од формалног образовања у политичким наукама – ову дјелатност је од малена је доживљавала и као простор за лични ангажман и активизам.

 „Можда те двије ствари су потпуно различите и на први поглед немају заједничку нит – али за мене је бављење политиком једина опција да поправите све оно што вам не одговара. И стање у позоришту се преко политике може подићи на већи ниво. Уопште стање у култури, умјетности, спорту. Тако да када се дубље загребе итекако се може наћи веза имеђу ова два посла која ја волим и која свакодневно радим“, прича Весна.

Док је студирала у Бања Луци ни на тренутак није занемарила глуму. Имала је, каже, част да ради са најистакнутијим именима из свијета позоришта и филма, да учествује у различитим пројектима, сарађује са многим редитељима, упозна бројне глумце…

„Али нисам до сада осјетила већу привлачност филма и тв серија у односу на позориште. Волим публику, ту живу ријеч, стваралачки процес док не дођемо до резултата. Играла сам у ДИС-у у у Бања Луци, у ‘Сцени‘ у Новом Граду, а имала сам ту част да БиХ представљам у једном изузетном пројекту који се реализовао у Италији. Ријеч је о ‘Медитеранском мору културе‘ на којем су учествовале све медитеранске земље. Ми смо заједнички припремали представу за отварање медитеранских игара у Пескари. То је један фантастичан пројекат који је на једном мјесту окупио најбоље позоришне дјелатнике. Радили смо на италијанском и енглеском језику, али имали смо прилику да се покажемо и на матерњем“, каже Весна.

Глумачки ангажман не одбија, али је остала жељна нових изазова јер најчешће добија улоге снажних жена.

„Могуће да је то због моје конституције и енергије. Али не бих вољела да на томе остане и да ми се тако додјељују улоге – јер волим изазове и није ми проблем да се опробам у било чему“, закључила је причу за Радио Требиње Весна Ђурић.

Сунчица Пешић