Гораждевац: Оружани напад на куће Срба

367459_1
ПЕЋ │ На српске куће у селу Гораждевац код Пећи непозната лица ноћас су извршила више оружаних напада, нико није повријеђен, а причињена је знатна материјална штета.
„Пуцњима из аутоматског оружја у 2.45 часова порушен је споменик жртвама НАТО бомбардовања, који се налази у центру села“, рекао је Срни члан Привременог вијећа општине Пећ са измјештеним сједиштем у Гораждевцу Ранко Здравковић.
Према његовим ријечима, разбојници су пир почели тако што су прво пуцали на кућу Саше Петровића, затим су запалили аутомобил Србољуба Колашинца, потом су пуцали на кућу Милунке Букумирић, да би на крају испалили више рафала на трафику Драшка Вуксановића.
Он је додао да у нападима нико није повријеђен, али је причињена знатна материјална штета, пошто су куће Петровића и Милунке Букумирић погођене са више рафала.
Здравковић је навео да су у тренутку напада у кућама спавале породице Петровић и Букумирић, али у собама са супротне стране.
Одмах послије напада, полиција је изашла на лице мјеста, затворила саобраћај кроз Гораждевац, али се према Здравковићевим ријечима – на томе и завршило.
Здравковић истиче да су мјештани Гораждевца узнемирени, јер је ово „трећи или четврти напад“ на мјештане, који, према његовом мишљењу, има за циљ да подстакне исељавање ове једине српске енклаве у региону Пећи.
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио јутрошњи терористички напад албанских екстремиста на Србе и њихову имовину у Гораждевцу, те позвао све Србе на Косову и Метохији да сачувају присебност и не одговарају на провокације.
Ђурић наглашава да је недвосмислени циљ напада застрашивање српског становништва на Косову и Метохији да би се оно принудило на исељавање, те оцјењује да „кристална ноћ“ у Гораждевцу има сва обиљежја тероризма.
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију у саопштењу истиче да је ово терористичко ђело још један подсјетник колико је ситуација у којој живе Срби у јужној покрајини далеко од нормалне и стандарда какви постоје у друштвима чија је амбиција да постану дио Европске уније.
Према његовим ријечима, ово је упозорење свима колико је безбједносна ситуација на Косову и Метохији подложна дестабилизацији и какве консеквенце може имати неадекватно реаговање на политички екстремизам дијела опозиције у Приштини, која је шовинистичком реториком и дјеловањем од свих неалбанаца у српској јужној покрајини направила потенцијалну мету.
Ђурић је увјерен да велика већина Албанаца на Косову и Метохији не жели ескалацију насиља у свом окружењу, а привремене институције самоуправе у Приштини сада имају прилику да покажу своју зрелост тако што ће пронаћи починиоце ових безумних и ничим изазваних терористичких аката.
„Апелујем и да међународна заједница на ову ситуацију реагује са највећом озбиљношћу како би се избегло даље угрожавање безбедности Срба и нарушавање крхке стабилности на Косову и Метохији“, истакао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
РТС