Говече из Гацка није заражено вирусом квргаве коже

kvrgava koza

САРАЈЕВО │ Говече са подручја Гацка, за које се сумњало да је обољело од болести квргаве коже, није заражено овом болешћу, показале су анализе на Ветеринарском факултету у Сарајеву.

Како је саопштено из Канцеларије за ветеринарство БиХ, тиме је потврђено да у БиХ није забиљежен ниједан случај ове болести регистроване у земљама региона.

Од Европске комисије обавијештени смо да је одобрено 25.000 доза вакцина, што је довољно за санацију жаришта и угрожених подручја у случају појаве болести. Вакцине ће бити кориштене само у случају потврђивања болести у БиХ“, наводи се у саопштењу.

Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња, Одсјек за пољопривреду и рурални развој, упућен је апел узгајивачима стоке да, због озбиљности ситуације, благовремено обаве обиљежавање свих до сада необиљежених, новорођених и купљених животиња, како би се, у случају појаве болести, од ресорног министарства рефундирала штета.

Иако болест квргаве коже није опасна за људе, може у значајној мјери да десеткује сточни фонд, јер се заражене животиње и оне које су са њом имале контакт – морају усмртити.

Из градског Одсјека за пољопривреду и рурални развој апелују на узгајиваче да испашу стоке сведу на минимум, јер се вирус углавном преноси инсектима – комарцима, мувама и крпељима, те препоручује да се стока третира средствима који својим мирисом одбијају инсекте. Како истичу, сваки сумњив случај треба одмах пријавити ветеринарској служби.

Радио Требиње