Град понудио субвенције за запошљавање још 28 особа из борачких категорија

ТРЕБИЊЕ │ Град Требиње обновио је јавни позив послодавцима за коришћење субвенција из буџета града за запошљавање борачких категорија.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Петар Влатковић појаснио је да су посредством овог јавног позива до сада посао обезбиједиле 32 особе – док су средства, у укупном износу од 475.000 КМ, планирана за 60 особа.

„За ову срху преостало је 241.000 КМ, а по овом програму требало би да буде запослено још 28 лица – 19 са средњом а 9 са високом стручном спремом“, истакао је Влатковић.

Он је појаснио да је јавни позив упућен послодавцима регистрованим на подручју града Требиња, а односи се на запошљавање дјеце погинулих бораца, ратни војних инвалида од прве до 6 катагорије, демобилисаних бораца и њихове дјеце.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Драшковић казао је да је програмом самозапошљавања одобрено 75 апликација за коришћење бесповратних средстава Града Требиња намијењених подршци покретању властитог бизниса, за шта је из буџета града укупно обезбијеђено 454.000 КМ.

 „То значи да је по ова два програма – запошљавања борачких категорија и самозапошљавања, уз трећи који се односи на запошљавање приправника и волонтера, у овом моменту оперативно 690.000 КМ“, појаснио је Драшковић, упутивши позив послодавцима да користе средства субвенција за нова радна мјеста.

Кроз ове програме исказали смо јасну опредијељеност градске администрације да пружи подршку запошљавању у реалном сектору, што је заиста нови моменат и око чега смо сви сагласни – да треба да наставимо напоре у истом правцу“, напоменуо је Драшковић.

Р.С.