Grad se kreditno zadužuje za nastavak investicija

Skupština grada Trebinja na 24. redovnoj sjednici usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju Grada Trebinja u iznosu od 5 miliona 446 hiljada KM.

Namjena ovih sredstava je finansiranje započetih i planiranih kapitalnih projekata, čija je realizacija došla u pitanje zbog značajnog smanjenja prihoda od koncesionih naknada, uzrokovanog havarijom na HE „Dubrovnik“ koja od januara ove godine ne proizvodi električnu energiju.

Novo zaduženje, prema usvojenoj odluci, biće realizovano po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,2% i sa rokom vraćanja od 120 mjeseci bez uračunatog grejs perioda od 6 mjeseci.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, ukupne obaveze Grada Trebinja po osnovu prethodnih kreditnih zaduženja iznose 13 miliona 190 hiljada KM.

„Ukupan godišnji anuitet na osnovu postojećeg i predložnog kreditnog zaduženja u 2020. godini, u periodu otplate predloženog zaduženja, biće 2 miliona i 127.000 KM, što je 8,87% u odnosu na planirane prihode u 2019. godini“, navodi se u obrazloženju i dodaje da su odlukom ispunjeni zakonski uslovi koji propisuju da je dozvoljeni procenat zaduživanja 18%.

Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2018. godinu, po kojem su  ukupna budžetska sredstva ostvarena u iznosu od 27 miliona 750 hiljada KM.

Deficit gradske kase u prošloj godini iznosio je milion i 159 hiljada KM, a najveći uticaj na ovakav finansijski rezultat, kako je obrazloženo, imalo je neostvarenje primitaka od prodaje zemljišta, koji su u ukupnom iznosu manji za 1,2 miliona KM od planiranih.

Usvojena je i informacija o osnovnim pokazateljima finansijskog poslovanja privrede grada Trebinja u prošloj godini, u kojoj je konstatovano da su ukupni prihodi poslovnih subjekata u Trebinju u 2018. veći za 25% a rashodi veći za 21% u odnosu na godinu prije.

I u prošloj godini najveći prihodi ostvareni su u sektoru energetike – veći za 30% u odnosu da prethodnu godinu, a slijede prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo.

Od ukupno 276 privrednih subjekata 77% njih je ostvarilo veće prihode od rashoda i iskazalo dobit u zbirnom iznosu od 32 miliona KM, dok je gubitak preostalih 23% privrednih subjekata 4 miliona KM.

Prosječan broj zaposlenih u privredi povećan je za 7%, a prosječna bruto plata po radniku ostala je na prošlogodišnjem nivou.

Izmjenama odluke o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih, uslužnih i drugih djelatnosti povećane su kazne za vlasnike ovih objekata koji ne istaknu i ne pridržavaju se istaknutog radnog vremena – a iznosiće između 1.000 i 2.500 KM za pravna lica, od 300 do 700 KM za odgovorna lica i od 300 do 500 KM za preduzetnike.

Skupština je usvojila plan implementacije Strategije razvoja grada Trebinja 2018—2027. godine za ovu godinu i izvještaj o realizaciji plana za prošlu, kao i izvještaj o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje.

Jedna od prijetnji u daljem funkcionisanju srednjih škola u Trebinju su demografske promjene o kojima svjedoči drastičan pad broja srednjoškolaca – kojih je prije nekoliko decenija bilo 2.000, a danas je taj broj jedva 1.300 učenika – navedeno je u informaciji o radu trebinjskih srednjih škola u prošloj godini, koju su usvojili odbornici Skupštine grada.

Prihvaćen je i izvještaj o radu Gradske boračke organizacije Trebinje za 2018. godinu.

 

Za solarnu elektranu 195 hektara zemlje na Zupcima

U nastavku  današnjeg zasjedanja Skupština grada Trebinja donijela je odluku da se javnom licitacijom u zakup dodijeli 195 hektara zemljišta na području Zubaca.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović ranije je najavio da ovaj mješoviti holding planira gradnju velike solarne elektrane na Zupcima, čija će instalisana snaga biti 100 megavata.

Skupština je donijela odluku o proglašenju područja u Gorici, uz Nikšićki put sa južne strane, industrijskom zonom, čime se naknada za rentu u ovoj zoni smanjuje za 99%, a naknada za troškove uređenja za 25%.

Donesena je i odluka o pristupanju izradi zoning plana „Ubla“, koji bi se definisala namjena prostora a sve sa ciljem oživljavanja područja koje je decenijama popularno izletište Trebinjaca.

Nastavak sjednice je u 17 časova.

R.S.