Град Требиње: 100 ХИЉАДА КМ за адаптације кућа и станова РОДИТЕЉА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

ТРЕБИЊЕ │ Град Требиње је расписао јавни позив за адаптацију стамбених јединица родитеља погинулих бораца, на који могу да се јаве сви родитељи погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС који у свом власништву имају стамбени објекат.

Према ријечима Петра Влатковића, начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Требиња, за адаптацију ових објеката Град ће издвојити 100.000 марака.

Осим захтјева неопходно је доставити и додатну документацију.

„Родитељи погинулих бораца уз захтјев за адаптацију стамбене јединице неопходно је да доставе доказ о пребивалишту, рјешење о статусу породице погинулог борца, доказ о власништву објекта из катастра и изјаву да ли су од Града, предузећа, јавне установе или Републике Српске до сада добијали нека средства за адаптацију куће или стана у којима живе“, појашњава Влатковић.

Он наводи да је комисија, коју је формирао градоначелник Требиња Лука Петровић, обишла 49 породица – родитеља погинулих бораца и направила записник о неопходности адаптације сваке стамбене јединице.

„Након што се приме сви ови захтјеви, комисија ће да утврди који су приоритети. По мојим сазнањима за сада имају четири случаја која су заиста приоритет, а ријеч је о кућама са лошим крововима, који прокишњавају. Знамо да иде зима и лошији временски услови и сасвим је сигурно да ће они бити на врху ранг листе када је ријеч о адаптацији“, истакао је Влатковић.

Он је појаснио да ће се и остали захтјеви рјешавати на основу степена угоржености објеката.

„Неки радови као што је поправка паркета, могу да чекају, с обзиром на ове као што је поправка кровова и неке друге врсте већих оштећења“, рекао је Влатковић.

Комисија ће, након анализе свих захтјева и степена оштећености објеката, одредити колико ће бити одобрено средстава по захтјеву.

„Од случаја до случаја зависи колика ће бити вриједност одређених радова. Биће одступања у зависности од степена оштећења. Као један од критеријума биће и тај да ли су они прије добијали неку помоћ за адаптацију стана или куће у којој живе“, наводи Влатковић.

Неопходна документација се подноси Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту Града Требиња и Центру за услуге грађана, а јавни позив је отворен до 13. новембра ове године.

Д.Р.