Град Требиње и Аграрни фонд: Мини грантови за 42 пољопривредника

ТРЕБИЊЕ l Индивидуални пољопривредни произвођачи са подручја Требиња потписали су данас са Аграрним фондом уговоре о додјели бесповратних подстицајних средстава.

Укупна вриједност средстава, која је обезбиједио град Требиње  је вриједности 50.450 КМ, а уговоре су потписала  42 пољопривредника.

Бесповратна подстицајна средства  додијељена су пољопривредним произвођачима, без сталног запослења, који су задовољили критеријуме по јавном позиву, које је расписао Аграрни фонд.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је ово само један од програма помоћи пољопривредницима.

„Помоћ и убудуће неће изостати уколико пољопривредници буду истрајали на проширењу пољопривредне производње.  Град Требиње жели да има производњу за своје потребе, а значајно је и то што Требиње претендује да буде носилац туризма у Републици Српској, па су потребе за домаћим производима знатно веће. Ми желимо да имамо домаће пољопривредне производе за извоз,  а не да увозимо храну, као што је то сада случај,“ казао је Петровић.

Како је истакао градоначелник Требиња, половина од потписника су млади људи, што како је рекао, буди наду да имамо квалитетну генерацију,  која неће оставити село и пољопривреду и како је обећао,  они ће имати издашну помоћ у наредним годинама.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина рекао је да је  ово  врста помоћи пољопривредницима, који се већ баве овом привредном дјелатношћу, како би проширили своја газинства.

Бранка Мирдиња из села Турменти  добила је бесповратна подстицајна средства за проширење сточарске производње и воћњака. Како каже, задовољна је сарадњом са Аграрним фондом и Херцеговачком кућом и захвалила се градској управи и градоначелнику Петровићу на подршци за  више програма помоћи.

И Миливоје Паовица, који је данас потписао уговор умјесто супруге, каже да ће средства уложити за проширење повртларске и воћарске производње у селу Цибријан на Љубомиру. Дио средстава уложиће у систем за наводњавање.

Укупан износ појединачних субвенција је  од 1.500 до 1.750 КМ.

М.И.