Grad Trebinje i Agrarni fond: Mini grantovi za 42 poljoprivrednika

TREBINJE l Individualni poljoprivredni proizvođači sa područja Trebinja potpisali su danas sa Agrarnim fondom ugovore o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava.

Ukupna vrijednost sredstava, koja je obezbijedio grad Trebinje  je vrijednosti 50.450 KM, a ugovore su potpisala  42 poljoprivrednika.

Bespovratna podsticajna sredstva  dodijeljena su poljoprivrednim proizvođačima, bez stalnog zaposlenja, koji su zadovoljili kriterijume po javnom pozivu, koje je raspisao Agrarni fond.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je ovo samo jedan od programa pomoći poljoprivrednicima.

„Pomoć i ubuduće neće izostati ukoliko poljoprivrednici budu istrajali na proširenju poljoprivredne proizvodnje.  Grad Trebinje želi da ima proizvodnju za svoje potrebe, a značajno je i to što Trebinje pretenduje da bude nosilac turizma u Republici Srpskoj, pa su potrebe za domaćim proizvodima znatno veće. Mi želimo da imamo domaće poljoprivredne proizvode za izvoz,  a ne da uvozimo hranu, kao što je to sada slučaj,“ kazao je Petrović.

Kako je istakao gradonačelnik Trebinja, polovina od potpisnika su mladi ljudi, što kako je rekao, budi nadu da imamo kvalitetnu generaciju,  koja neće ostaviti selo i poljoprivredu i kako je obećao,  oni će imati izdašnu pomoć u narednim godinama.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da je  ovo  vrsta pomoći poljoprivrednicima, koji se već bave ovom privrednom djelatnošću, kako bi proširili svoja gazinstva.

Branka Mirdinja iz sela Turmenti  dobila je bespovratna podsticajna sredstva za proširenje stočarske proizvodnje i voćnjaka. Kako kaže, zadovoljna je saradnjom sa Agrarnim fondom i Hercegovačkom kućom i zahvalila se gradskoj upravi i gradonačelniku Petroviću na podršci za  više programa pomoći.

I Milivoje Paovica, koji je danas potpisao ugovor umjesto supruge, kaže da će sredstva uložiti za proširenje povrtlarske i voćarske proizvodnje u selu Cibrijan na Ljubomiru. Dio sredstava uložiće u sistem za navodnjavanje.

Ukupan iznos pojedinačnih subvencija je  od 1.500 do 1.750 KM.

M.I.