Grad Trebinje stipendira 113 studenata

TREBINJE I Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je potpisao ugovore o stipendiranju 113 redovnih studenata za 2018. godinu.

„Potpisali smo 100 ugovora koji su provedeni javnim pozivom gdje stipendije iznose mjesečno 250, 200, 150 i 100 KM i dodatnih 13 za studente koji imaju oba roditelja nezaposlena, a našli su se ispod crte.  Za vukovce koji su ove godine prvi put upisali faklutet, našli smo način da damo nadoknadu od 500 – 1000 KM“, kazao je gradonačelnik Petrović i dodao da je ovo realnija raspodjela novca za potrebe studenata, jer je ove godine uveden i jedan ograničavajući kriterijum.

„Student čiji roditelji imaju primanja preko 1.700 KM nije mogao dobiti stipendiju. Na taj način se crta spustila mnogo dublje u kategorije koje nemaju ta primanja. Vidimo da će dogodine crtu trebati spuštati još niže jer je ostalo oko 50 studenata Grada Trebinja koji nisu dobili stipendiju“, objasnio je gradonačelnik Trebinja.

Nemanja Milidragović, student četvrte godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu je istakao da mu ova stipendija veoma znači, s obzirom da je dijete bez jednog roditelja.

Za Nikolinu Sudar, studentkinju druge godine „PIM“ univerziteta u Trebinju ova finansijska pomoć je od velike važnosti, prvenstveno jer se trud studenta na ovaj način vrednuje.

Mjesečna stipendija od 200 KM, znači i Iliji Borkoviću, studentu Akademije umjetnosti u Trebinju.

„Studiranje na grafičkom dizajnu iziskuje određene troškove kao što je pribor, štampanje i tako dalje pa mi je zato ova pomoć dobrodošla“, objasnio je Borković.

Sanja Nikolić, student Visoke škole za Turizam i hotelijerstvo je rekla da je stipendija veliki podsticaj i podrška za dalje učenje i napredovanje.

Bojan Šapurić, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Trebinja pojasnio je po kojim kriterijumima su dodjeljene stipendije.

„Studenti koji su prošli, ispunili su kriterijume pod članom četiri i članom pet. Djeca bez oba roditelja koja su dobila 45 bodova su bili prvih deset na rang listi, redovni studenti bez jednog roditelja 35 bodova, studenti čiji roditelji nisu zaposleni imali su 30 bodova, a studenti čiji jedan roditelj radi dobili su 20 bodova i djeca čija su oba roditelja zaposlena 10 bodova i na to su se dodavali bodovi na prosjek. Na primjer ukoliko je studentov prosjek bio 8,5 on je dobio 25 bodova“, zaključio je Šapurić.

S.P.