Грађани Исланда на улицама због ‘Панаме’

380759_1

РЕЈКЈАВИК I Неколико хиљада грађана Исланда протестовало је на улицама Рејкјавика позивајући премијера да поднесе оставку због „Панама пејперса“.

Процурели су подаци да су он и његова супруга користили оф-шор компаније како би сакрили инвестиције вредне милион долара.

Грађани су напунили трг испред зграде парламента у Рејкјавику, одазвавши се позиву опозиционих партија да демонстрирају против премијера Зигмундура Давида Гунлаугсона.

„Преузми одговорност“ и „Где је нови устав?“, неки су од транспарената које су носили демонстранти.

Премијер Исланда, међутим, одбија да поднесе оставку.

„Оставку нисам узео у разматрање нити намеравам да поднесем оставку због овога“, рекао је премијер Зигмундур Давид Гунлаугсон за исландску телевизију, пренела је агенција АФП.

На списку Међународног конзорцијума истраживачких новинара, који је на основу досијеа процурелих из панамске фирме „Мосак фонсека“ спровео истрагу о офшор пословању светске елите, нашао се и исландски премијер за кога се наводи да је 2007. на Британским Девичанским острвима основао офшор компанију Винтрис ради сакривања неколико милиона долара током финансијске кризе на Исланду.

Исландска опозиција најавила је да ће тражити гласање о поверењу у парламенту, које ће вероватно бити одржано ове седмице, преноси ББЦ.

Гунлогсон је одбацио тврдње из панамских докумената, називајући их ловом на вештице против њега и његове супруге.

Током дана је почела истрага поводом цурења милиона докумената који разоткривају да су светски богаташи, државници, ФИФА, 140 истакнутих политичара, скривали новац у пореским оазама преко адвокатске фирме која објављивање докумената „Панама Паперс“ назива „злочином“ и „нападом“ на Панаму.

Истрага у којој учествује новинарски конзорцијум од 100 дневних листова односи се на период од готово 40 година, од 1977. све до децембра 2015. и показује да су неке фирме регистроване у пореским оазама коришћене за прање сумњивог новца, трговину оружјем и дрогама, као и за утају пореза.

БНТВ