Грађани се задужују како би преживјели

372647_1
САРАЈЕВО │ Грађани све више узимају кредите, и то само за текућу потрошњу, док су намјенски кредити за куповину станова, предузетништво и друга дугорочна инвестирања у константном паду. Како пише портал Капитал, укупни кредити становништву у БиХ прошле године су порасли за више од 220 милиона КМ, а тај раст остварен је искључиво захваљујући повећању скупих ненамјенских кредита и минуса на картици.

Према подацима ЦБ БиХ, на темељу узорка од десет банака, укупни кредити које су становништву пласирале банке у БиХ почетком 2015. износили су 5,9 милијарди КМ, док су на крају новембра повећани на 6,2 милијарде КМ.

Ненамјенски потрошачки и кредити по картичном пословању повећани су 277 милиона, док су стамбени, за куповину аутомобила и кредити за предузетништво смањени за 57,8 милиона КМ, анализирао је портал капитал.

Ненамјенски потрошачки кредити су повећани за чак 270 милиона КМ. Ови кредити на почетку 2015. су износили 4,4 милијарде КМ, док су пред крај 2015. достигли 4,7 милијарди КМ. Кредити по картичном пословању повећани су за осам милиона – на 230 милиона КМ.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже како је забрињавајући тренд раста ненамјенских кредита и задужења преко кредитних картица посебно изражен посљедњих мјесеци.

„Та тенденција ће се сигурно наставити. Један од кључних узрока је усвајање Закона о раду претходно у Федерацији БиХ, а сада и у Републици Српској. То је, на одређен начин, утицало на измјену статуса запослених. Сада ће се удио уговора на одређено вријеме знатно повећавати, а с друге стране имамо нешто једноставније могућности отпуштања радника, тако да је сигурност на радном мјесту пољуљана и грађани се теже одлучују за дугорочне кредите“, казао је Мишић.

Истакао је како је и куповна моћ грађана, која стално опада, један од битних разлога због којих све мање узимају неке намјенске дугорочне кредите.

Вечерњи.ба