ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ: Требиње већ препознају као свијетао примјер међу локалним заједницама (АУДИО)

ТРЕБИЊЕ │ Градска управа у Требињу, оствареним резултатима у првих 365 дана мандата, и у широј јавности препозната је као свијетао и примјер за угледање међу локалним самоуправама у Српској, што радује, али једнако и обавезује цијелу заједницу на нове напоре – рекао је гостујући у емисији „Актуелно“ Радио Требиња градоначелник Лука Петровић.

Петровић је истакао да је градска администрација у овом периоду настојала да санира стање, побољша ефикасност, уведе ред и најбоље праксе у сваку област живота и рада, да подстакне радну климу и предузетнички дух – али не заборави ни породице у стању социјалне потребе, те започне нови циклус инвестиција у инфраструктуру, која би у Требињу требало да обезбиједи квалитетније услове за живот и привређивање.

Петровић је напоменуо да је породица била и остаће полазиште и основ политике градске администрације: посредством реорганизованих мјесних заједница, које на терену препознају и делегирују конкретне проблеме, Град Требиње настојаће да уђе у свако од 8.500 домаћинстава и понуди барем једну помоћ, а са истом намјером већ је креирано и 16 нових програма подршке – од треће вантјелесне оплодње, материнског додатка, до помоћи борачким категоријама и дјеци на селу, преко развојних програма подршке аграру, до пројеката запошљавања и гранта за покретање властитог бизниса.

Он је истакао да је само кроз ова два програма запошљавања и самозапошљавања 109 наших суграђана дошло до дуго чеканог посла, а најавио је и нова радна мјеста у реалном сектору – најприје у новоформираном пословном центру на Тини, гдје се, уз текстилни, на прољеће очекује и покретање погона за производњу обуће.

Наставак замашног пројекта реконструкције водоводног система, изградња затвореног базена, поплочавање Старог града, реконструкција градског парка, са новим системом за наводњавање, лед расвјетом и видео надзором, санације фасада у центру града  – само су неки од већ започетих пројеката, а у планирању инвестиционог циклуса за наредну годину, наводи Петровић, нису заборављена ни рурална подручја Требиња – јер је, каже он, једнако важан интерес Градске управе и снажно село, са условима за останак, рад и достојанствен живот.

Уз програме развоја пољопривреде Аграрног фонда и најављене изградње система за наводњавање – у Требињском и Петровом пољу и зубачком платоу, у доњем дијелу Љубомирској поља, на Моску и Јасену, планирано је и асфалтирање 8 до 10 километара сеоских путева, на 22 локације дефинисане као најприоритетније.

Петровић се у емисији осврнуо и на пројекције градског буџета за наредну годину, чији ће се нацрт пред одборницима Скупштине града наћи у четвртак.

Буџет за 2018. годину планиран је амбициозније на износ од 26,6 милиона КМ како би могао да испрати планиране развојне пројекте – али, напоменуо је Петровић, и због присјелих обавеза од 750.000 КМ за сервисирање кредита, којим је Град Требиње морао да покрије дугове претходне администрације.

И поред овог оптерећења, истиче Петровић, буџет је првенствено развојни – са више од 6 милиона КМ планираних за капиталне пројекте.

Градоначелник се осврнуо и на примједбе Родољуба Драшковића на кооперативност Градске управе – истакавши да изузетно цијени улогу команије „Свислајон“ у развојним пројектима града, али с друге стране и подсјећа – да  постоје и прописима дефинисане обавезе које свако мора да поштује.

Р.С.