„Grafičko bijenale mladih BiH“ otvoreno u Kulturnom centru

TREBINJE | Izložba „Grafičko bijenale mladih“ na kojoj su svoje radove predstavili studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra.

Pokretač projekta „Grafičko bijenale mladih BiH“  je Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, a njegov idejni tvorac  Danis Fejzić, profesor na ALU Sarajevo, ukazao je na značaj i reputaciju grafičke scene u BiH.

„Nadam se da će Bijenale izrasti u lijepu tradiciju i afirmisati mladu kreativnu snagu u BiH, te joj pružiti šansu da na kvalitetan način eksponira svoje likovne opservacije“, izjavio je Fejzić.

Projekat „Grafičko bijenale mladih BiH“ je takmičarskog karaktera, a pobjednik prvog Bijenala je Nikola Kašterović iz Brčkog, a biće mu organizovana i samostalna izložba u galeriji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Stručni žiri Bijenala dodijelio je i specijalna priznanja, od kojih je jedno pripalo i našem Radivoju Miliću sa ALU Trebinje.

Postavku radova, 42 grafička lista, mladih autora iz cijele BiH, odabranih od strane sručnog žirija, trebinjska publika će moći pogledati narednih petnaestak dana.

M.I.