Грци нашли савезника, Турска помаже

grcka kriza
АНКАРА │ Турски званичници су саопштили да је Турска спремна да помогне Грчкој да изађе из финансијске кризе, у тренутку када је све ближа банкроту.
„Спремни смо да помогнемо Грчкој да преживи економску кризу путем остваривања сарадње у сектору туризма, енергетике и трговине. Желимо јаку Грчку, а Турска је отворена за било који приједлог о сарадњи“, изјавио је турски премијер Ахмет Давутоглу у Анкари, преноси агенција Франс прес.
Турска делегација ће, како је рекао, што прије отпутовати у Грчку како би размотрили заједничке кораке ради рјешавања финансијске кризе.
„Ако Грчка достави званични предлог за добијање финансијске помоћи од Турске, званична Анкара ће га размотрити“, изјавио је турски министар економије Нихат Зејбекчи.
И лидер љевичарске и прокурдске Народне демократске странке (ХДП) послао је поруку солидарности грчком народу: „Ми смо заједно са грчким народом и са грчком владом у њеној борби за правду, једнакост, демократију и против мјера штедње“.
Односи између Грчке и Турске су напредовали у посљедњих неколико година, али и даља подјела Кипра угрожава ближе односе два сусједа.
У случају да не постигне споразум са кредиторима, Грчка ће банкротирати по основу неизмиривања 1,6 милијарди евра дуга према Међународном монетарном фонду који данас доспјева на наплату, због чега јој пријети опасност да изађе из еврозоне, оцењује Франс прес.
Грчки министар финансија Јанис Варуфакис потврдио је да Атина неће платити данас дуг ММФ-у.
Агенције