Грци нису платили дуг

Greece-Euro crisis

Greece-Euro crisis

БРИСЕЛ │ Међународни монетарни фонд /ММФ/ потврдио је да му Атина није платила дуг од 1,6 милијарди евра до истека рока у поноћ, чиме је Грчка постала прва развијена држава која није на вријеме вратила новац овој институцији.
Директор ММФ-а Кристин Лагард планира да извијести управни одбор Фонда о овој ситуацији.
Портпарол ММФ-а Гери Рајс изјавио је да Атина може добити додатна средства тек када постојећи дуг буде измирен.
Он је потврдио да је Грчка јуче затражила продужење рока и додао да ће управни одбор „у догледно вријеме“ размотрити то питање.
Министри финансија земаља еврозоне претходно су синоћ одбили захтјев Грчке да овој земљи дају нови, двогодишњи зајам.
Са истеком програма исплате финансијске помоћи, такође у поноћ, Грчка више нема приступ милијардама евра из намјенских фондова.
Посљедњи сати прије истека рока били су обиљежени серијом конфузних приједлога, што је доприијело атмосфери хаоса, оцјењује Би-Би-Си.
Ројтерс преноси да Грчка уз свој синоћњи захтјев за добијање двогодишњег зајма и реструктурисање дуга није понудила никакве уступке у вези са захтјевима кредитора.
У писму на једној страници грчки министар финансија Јанис Варуфакис навео је да је његова земља „потпуно посвећења сервисирању спољног дуга на начин који осигурава одрживост грчке економије, раста и социјалне кохезије“.
Финансијска тржишта страхују да ће Грчка банкротирати и изаћи из еврозоне. Бонитетне агенције у међувремену су додатно снизиле кредитни рејтинг Атине.
Резултати анкете, објављени у листу „Синтактон“, показују да 54 одсто Грка планира да гласа против приједлога међународних кредитора на референдуму 5. јула, а 33 одсто намјерава да подржи тај план.
Агенције