Грци рекли „НЕ“ кредиторима

Supporters of the No vote wave Greek flags after the referendum's exit polls at Syntagma square in Athens, Sunday, July 5, 2015. Greece faced an uncharted future as officials counted the results of a referendum Sunday on whether to accept creditors' demands for more austerity in exchange for rescue loans, with three opinion polls showing a tight race with a narrow victory likely for the "no" side. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Supporters of the No vote wave Greek flags after the referendum’s exit polls at Syntagma square in Athens, Sunday, July 5, 2015. Greece faced an uncharted future as officials counted the results of a referendum Sunday on whether to accept creditors’ demands for more austerity in exchange for rescue loans, with three opinion polls showing a tight race with a narrow victory likely for the „no“ side. (AP Photo/Petros Giannakouris)

АТИНА │ Више од 61 посто Грка је на референдуму у недељу рекло „не“ предлогу међународних поверилаца, а премијер Алексис Ципрас поручио да је тиме Грчка окренула нову страницу историје и да је спремна да настави преговоре.

„Доказали смо да се демократија не може уцењивати. Грци нису одговарали на питање да ли су за останак или излазак из Европе. Грчки народ је направио храбар избор“, поручио је Ципрас синоћ у телевизијском обраћању нацији.

Грчки премијер је рекао да му народ није дао мандат против Европе, већ за налажење одрживог решења.

Он је казао да је Грчка спремна да настави преговоре, уз план реформи.

„Грчка ће у понедељак сести за преговарачки сто са циљем да обнови банкарски систем“, рекао је Ципрас, истучући да „нема лаких решења, већ праведних и одрживих, под условом да их обе стране желе“.

Грчки премијер је најавио да ће затражити од председника Грчке да сазове састанак лидера политичких партија за понедељак ујутру.

Министар финасија Јанис Варуфакис изјавио је синоћ да Грчка не жели нове позајмице, већ реструктурирање дуга и поручио да је грчки народ, гласајући на референдуму против плана поверилаца, показао да не прихвата ултиматуме.

„Нећемо преговоре који се стално враћају на исто стање. Наша влада има два циља – нове реформе и реструктурирање дуга“, рекао је Варуфакис у обраћању које је пренела грчка ТВ станица Антена.

Варуфакис је рекао да грчки народ жели да има улогу у ЕУ.

Он је рекао да ће Грчка пружити кредиторима руку сарадње, преноси Ројтерс.

„Данашње “не“ је велико “да“ за демократску Европу. Грци су послали јасну поруку – “не“ новим мерама штедње, али “да“ стварним реформама“, рекао је грчки министар финансија.

И док су присталице одбијања плана међународних поверилаца славиле на атинском тргу Синтагма, у првим реговањима из Европе не крије се разочарење резултатима референдума, а из Немачке стижу врло оштри тонови.

Немачки вицеканцелар и шеф владајућих социјалдемократа Зигмар Габријел изјавио је да се преговори о новом програму финансијске помоћи Грчкој тешко могу замислити, пошто је већина грађана на референдум одбила услове међународних поверилаца.

„Одбијањем правила еврозоне преговори о програму вредном више милијарди тешко да се могу замислити. Лопта је сада у дворишту Атине“, поручио је Габријел у изјави за данашње издање листа „Тагешпигел“.

Он је оценио да Ципрас и његова влада воде грчки народ путем горчког одрицања и безнађа.

Грчки премијер је, како је истакао Габријел, срушио „последњи мост преко којег су Европа и Грчка могле да направе компромис“.

Заменик Ангеле Меркел у Хришћанско-демократској унији, Јулија Клекнер, оштро је реаговала поводом грчког референдумског „не“ предлогу међународних кредитора, док је из табора Левице став Грка поздрављен као победа демократије у Европи.

Клекнер је упозорила да Европска унија није савез у коме ће једни индивидуално одређивати правила игра, а други плаћати.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматра да грчко „не“ значи „не Европи“

Аустријски канцелар Вернер Фајман каже да је, због већинске одлуке Грка против предлога ЕУ и ММФ, потребно да грчка влада премијера Алексиса Ципраса преда нове предлоге.

„Сада је на грчкој влади да да предлоге како треба наставити“, нагласио је Фајман у саопштењу.

Француски председник Франсоа Оланд, који је синоћ телефоном разговарао са Ципрасом, и немачка канцеларка Ангела Меркел, сложили су се да се резултати грчког референдума морају прихватити и позвали на одржавање ванредног самита еврозоне у уторак, 7. јула.

шеф Еврогрупе министара финансија еврозоне Јерен Дијселбум, изјавио је синоћ да је победа опције „не“ на грчком референдуму о пакету спаса за жаљење и да се грчка економија суочава са оштрим мерама опоравка.

„Узећу у обзир резултат грчког референдума. Овај резултат је врло жалостан за будућност Грчке“, саопштио је холандски министар финансија.

Председник Европског парламента Мартин шулц изјавио је да Грчкој и еврозони предстоје тешка искушења и критиковао грчку владу због неодговорног понашања.

„Чекају нас тешка, можда и драматична времена“, рекао је шулц.

Он је казао да се демократска воља грчких глашача мора поштовати, али и воља гласача 18. чланице еврозоне који подржавају програм штедње.

Лидер радикалне левице у шпанији, Подемос, Пабло Иглесијас поздравио је резултате референдума, поручивши да је „демократија победила“.

„Данас је у Грчкој победила демократија“, написао је на свом Твитер налогу Иглесијас, који важи за блиског савезника грчког премијера Алексиса Ципраса.

Лидерка десничарског Нациналног фронта Марин Ле Пен поздравила је резултате грчког референдума и рекла да „ово “не“ грчког народа мора да отвори пут за нови здрави приступ“.

Европске земље треба ово да искористе да се окупе око преговарачког стола, да се организују како би се спречио распад система јединствене валуте, што је потребно да бисмо се вратили стварном расту, запослености и смањењу дуга, навела је Ле Пен.
БНТВ