Грчка и даље тражена туристичка дестинација

grckaБЕРЛИН │ Грчка привреда ће се можда суочити са још тежим временима након јучерашњег референдума и одбијања услова кредитора, али туристима то не представља проблем и резервације и посјете овој земљи и даље се не смањују.

Путничке агенције у Британији, Њемачкој и Француској кажу да нема отказивања аранжмана и да је велики број резервација.

Према подацима на сајту „Скајскенер“, преко кога се претражују летови за различите дестинације, посљедњих дана порасле су претраге летова за Грчку из Британије и Шпаније.

Број резервација летова из Британије за Грчку у јулу и августу порастао је за 14 одсто након што су банке затворене 29. јуна, наводи се на сајту „Скајскенер“, а за 12 одсто у јуну у односу на прошлу годину.

Из Шпаније, претрага летова скочила је за 20 одсто у периоду од 28. јуна до 5. јула.

Грчка је у Њемачкој и даље популарна туристичка дестинација.

„И даље примамо резервације за Грчку и ту нема промјена“, рекао је портпарол агенције „Томас Кук“, огранак у Њемачкој.

Њемачка туристичка асоцијација ДРВ саопштила је да су резервације од маја ове године знатно порасле.

„То значи да се Нијемци нису обазирали на наслове у новинама у вези са финансијском кризом“, наводи се у саопштењу ДРВ-а.

Око 22 милиона туриста посјетило је Грчку прошле године, а туризам чини око 18 одсто грчке привреде.

Иако Грци чекају у редовима испред банкомата да подигну готовину, а у Атини су чести нереди и протести, ситуација на познатим туристичким дестинацијама као што су острва Крф, Родос и Кос сасвим је уобичајена, кажу представници туристичких агенција.

„Тренутно је све као и обично. Нема информација о несташицама хране, лијекова или било којих других производа“, рекла је портпарол британске туристичке асоцијације АБТА.

Туристичке агенције савјетују туристима да понесу већу количину готовине у малим апоенима, а ако Грчка и врати драхму у оптицај, евро ће и даље бити прихваћен.
Срна