Грчка: Новине све тање а лијекова све мање

20150710154755_314873АТИНА │ Штампарије у Грчкој се због контроле капитала суочавају са проблемом недостатка новца за увоз папира, због чега су грчке новине приморане да смање број страница.

Грчке штампарије, усљед ограничења подизања новца у банкама, не могу да увезу довољну количину рото-паира због чега су штампани медији смањили број страна својих издања како би залихе што дуже трајале.

Регионалне новине са слабијим тиражом морале су потпуно да обуставе штампање својих издања, преноси француски лист Трибин.

Најпродаванији грчки лист „Та Неа“ у свом издању од 1. јула написао је: „Новине које држите у рукама имају само 32 стране, јер наше залихе папира неће бесконачно трајати“.

Исти случај је и са регионалном штампом. Емпрос, најчитанији лист на острву Лезбос, смањио је број страна са 20 на 16, а лист Патрис, најтиражније новине на острву Криту, преполовиле су број страна.

Секретаријат за штампу је јуче објавио саопштење у ком наводи:“Привремено или трајно обустављамо објављивање регионалних дневних новине због потешкоћа у снабдијевању папиром за штампу“, уз напомену да ће оне и даље примати државну помоћ.

У очекивању поновног отварања банака и ауторизације вирмана у иностранству, већина индустрија живи од залиха.

Грађене, међутим, далеко више забрињава несташица лијекова са којом се суочавају.

„Не могу да радим без лијекова, медицинског материјала и хране за болеснике. Људски животи су у опасности и потребно је нешто да се предузме прије него што доспемо у позицију из које нема повратка“, упозорава директор болнице Елпис у Атини, који се нада да ће ЕУ помоћи Грчкој да изађе из актуелне кризе.

Евангелос Колотронус, директор грчке фабрике лијекова Аделко такође очекује помоћ и разумијевање европских партнера, прије свега зато што највећи дио увоза овог произвођача долази из Њемачке, Француске и Швајцарске.

„Имамо залихе за још два мјесеца.Упутили смо захтјев министарству да плати неколико наруџбина у вриједности од 160.000 евра. Бојим се да ће за то бити потребно времена“, додао је Колотронус.
Агенције