Грчка упозорава Македонију и Србију

377319_1
АТИНА | Грчки лист „Вима“ данас тврди да је Атина упутила протестне ноте Македонији и Србији, у којима их упозорава на могуће угрожавање билатералних односа уколико те две земље не промене став у погледу избегличке кризе.

Грчки лист наводи да су протестне ноте упућене у петак, при чему је, како тврди, упозорење пре свега упућено Скопљу, чије власти су последњих дана имале „тврђи“ став кад је реч о пропуштању избеглица.

„Вима“ наводи и да је грчка влада пре неколико дана, преко Сталног представништва Грчке у ЕУ, затражила мишљење Правне службе Европског савета о томе да ли је недавна одлука Аустрије о ограничавању улазака миграната и избеглица легитимна по међународном праву.

Грчки лист додаје, позивајући се на неименоване изворе у ЕУ, да је на Савету сталних представника, који је јуче одржан, представник Правне службе Европског савета рекао да тај потез Аустрије није противан међународном праву.

То мишљење, које је Правна служба изнела усмено, а не писмено, гласи да „наметање ограничења није противно међународним праву и умногоме зависи од тога да ли земља има адекватне пријемне објекте“, стоји у тексту грчког листа.

Представник Правне службе је, такође, рекао да је Аустрија одлуком о увођењу мера ограничења броја миграната, како би дневно примала 3.200 и највише 80 захтева за азил, изазвала снажну реакцију Европске комисије.

Македонски медији објавили су да Министарство спољних послова у Скопљу није ни потврдило, ни демантовало да је примило протестну ноту Атине у вези са односом према избегличкој кризи.
БНТВ