Грчки сценарио пријети Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је званично остала без нове транше кредита Међународног монетарног фонда у износу од 200 милиона марака, чиме је озбиљно угрожена ликвидност буџета Српске, Федерације БиХ и заједничких институција у Сарајеву, потврђено је јуче у Савету министара БиХ.

САРАЈЕВО | Рок за исплату нове транше кредита истекао је 1. јула, јер земља није усвојила реформску агенду на којој је инсистирао ММФ. Због неиспуњавања услова, на нову траншу кредита БиХ чека од краја прошле године.

Ако домаће власти на свим нивоима у наредном периоду не постигну договор са ММФ, или не пронађу нове изворе финансија, земљи прети банкрот, тврде економски аналитичари.

То би, кажу, довело до застоја у исплатама плата и пензија, кашњењу подстицаја за привреду и пољопривреду, озбиљних проблема у здравству и социјалној заштити…

БиХ је, у оквиру актуелног аранжмана са ММФ, у износу од 680,7 милиона евра, до сада повукла око 480 милиона. Међутим, најновија рата од 200 милиона марака, у којој су сви видели сламку спаса је – изостала.

ММФ је, тврде упућени, одлучан да овим потезом примора власти на реформу јавне управе, рационалнију потрошњу, већу штедњу и увођење строжих контрола у јавној потрошњи.

Економиста Алекса Милојевић каже, за „Новости“, да се постепено остварује црни сценарио – дуг ММФ гуши БиХ:

– Ово је последица потеза неодговорне власти која је годинама дизала кредите за нерационалну јавну потрошњу. Дугове су враћали новим кредитима и ушли у фазу дужничког ропства. Сада смо препуштени на милост и немилост ММФ.

Он каже да је уништавањем домаће привреде и сталним подизањем скупих кредита код ММФ земља дошла на ивицу амбиса.

– Оног тренутка кад одлуче да нам више не дају новац, настаће хаос, јер ће све стати. Дуг се неће моћи сервисирати, неће бити ни за плате, ни за пензије. шта ћемо онда? Да ли је то грчки сценарио? – каже Милојевић.

Првобитни рок за исплату нове транше је истакао, али у Влади РС очекују да би у наредном периоду ипак могло доћи до договора са ММФ. Уверевају и да неће бити угрожена финансијска стабилност РС.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија изјавио је да ће РС, уколико не буде аранжмана са ММФ, из других извора тражити финансијска средства која су планирана као кредит.

– Урадићемо све што је потребно да буџетски корисници не осете последице непостизања договора са ММФ, односно финансијске транше на коју су рачунали сви нивои власти у БиХ – рекао је Тегелтија.

Он верује да неће бити потребе за било каквим радикалним потезима у другој половини године и уколико не буде финансијских средстава ММФ.

– Уколико не буде аранжмана са ММФ, сигурно неће бити угрожена исплата пензија и плата у РС – рекао је Тегелтија.

НОВАЛИЋ: БиХ У ДУБИОЗИ

БиХ је у финансијској дубиози, остали смо без нове транше ММФ – поручио је премијер ФБиХ Фадил Новалић. – Економска ситуација у ФБиХ се усложњава. Морамо наћи друге изворе финансирања, како би се измирила дуговања, али и обавезе према грађанима.

НИКО НЕ ЗНА КАД ЋЕ СТИЋИ КРЕДИТ

Нико са сигурношћу у БиХ не може да каже кад ће бити нови аранжман са ММФ, кажу у Савету министара БиХ. Извесно је, међутим, да новог новца неће бити до краја ове године, јер су реформски захтеви ММФ испостављени домаћим властима веома сложени и за њихову реализацију је потребно много времена и још више политичког компромиса у БиХ.

(Новости)