Grigorije čeka papu Franja u Sarajevu

345982_1

BEOGRAD | Uoči dolaska rimokatoličkog poglavara u BiH, u SPC većaju ko bi mogao predstavljati pravoslavne vernike.

Papa Franja sastaće se tokom posete Sarajevu 6. juna sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, koji će kao pomoćnik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja predstavljati pravoslavne vernike BiH.

Nije isključeno da razgovorima sa poglavarom Rimokatoličke crkve prisustvuje i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji će zastupati Sveti sinod SPC.

Poseta pape svakoj državi podrazumeva i sastanak sa liderima ostalih lokalnih crkava i verskih zajednica. Ovo pitanje je bilo ključ spekulacija da bi sa papom u Sarajevu mogao da se sretne i patrijarh srpski Irinej, koji je najviši poglavar pravoslavaca Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama „Novosti“, do toga najverovatnije neće doći, već će SPC biti predstavljena na nižem nivou.

Mogući susret patrijarha Irineja i poglavara Rimokatoličke crkve, prema našim informacijama, nije bio zvanična tačka dnevnog reda ovogodišnjeg zasedanja Sabora SPC.

Kako saznajemo, Sabor SPC koji zaseda u Beogradu odgovoriće negativno na papino pismo koje je stiglo na adresu Srpske patrijaršije, u kome predlaže neku vrstu konsenzusa sa Srpskom crkvom oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Stav SPC o ovom pitanju je čvrst i nepromenljiv – proglašenje Stepinca za svetitelja, s obzirom na njegovu istorijsku ulogu, nije dobar potez i neće doprineti boljim odnosima naše Crkve i Vatikana.

U pisanju svog odgovora Patrijaršija će se držati istorijskih činjenica, koje upućuju na nečasnu ulogu ovog kardinala i drugih katoličkih sveštenika tokom genocida nad srpskim narodom u NDH.

Kardinal Stepinac i najave o njegovom skorom proglašenju za sveca bili su u četvrtak tema susreta papskog izaslanika kardinala Kurta Koha Beogradu.

Predstavnik Svete stolice drugi put ove godine boravi u Srbiji, a njegova poseta tumači se u svetlu napora Vatikana da ublaži negativne efekte najavljene kanonizacije.

Koh se u četvrtak sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je zahvalio na principijelnom stavu Svete stolice o Kosovu, ali i izrazio zabrinutost da bi odluka o proglašenju Stepinca za sveca narušila sve dosad urađeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Večernje NOVOSTI