Gruevski i Zaev razgovarali 10 sati u Strazburu

20150520091118_306093SKOPLJE | Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicinog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev razgovarali su 10 sati u Strazburu o prevazilaženjeu političke krize, a rezultati tog sastanka koji je završen rano jutros nisu objelodanjeni.
Razgovorima su prisustvovali evroposlanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, kao i evrokomesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.
Delegacije VMRO-DPMNE i SDSM-a i njihovi posrednici dogovorili su se da se tokom dana obrate zajedničkim saopštenjem, javili su skopski mediji.
Izvjestilac za Makedoniju pri Evropskom parlamentu Ivo Vajgl rekao je kratko da sastanak nije bio uzaludan.
On, međutim, po izlasku iz zgrade u kojoj je održan sastanak koji je završen oko 3.30 časova, nije dao nikakvu izjavu o sadržini, suštini i postignutom na razgovorima.
U Skoplju su prethodno održana dva sastanka na kojima su, osim Gruevskog i Zaeva, učestovali i lideri dvije najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Ali Ahmeti, predsjednik Demokratske unije za integraciju, i Menduh Tači, vođa Demokratske partije Albanaca.
Treći sastanak političkih lidera u Skoplju biće održan 26. maja.
Planirano je da se premijer Gruevski danas obrati najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, Evropskoj narodnoj partiji, čiji je član njegova VMRO-DPMNE.
U Evropskom parlamentu je planirana plenarna debata o situaciji u Makedoniji na kojoj nije predviđeno usvajanje rezolucije, navode skopski mediji.
Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prevremenih parlamentarnih izbora, koje opozicija nije priznala i ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.
Kriza je dodatno pogoršana krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo sa objavljivanjem kompromitujućih snimaka kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.
Srna