Гувернер Тексаса: Стање је лоше, али биће још горе

ХЈУСТОН │ Тропска олуја Харви опустошила је приобални дио Тексаса, а гувернер те америчке савезне државе каже да ће стање бити још теже.

Харви је до сада усмртио најмање двије особе, евакуисано је најмање 1.000 људи, више стотина је без струје, а обилне кише пале су и у унутрашњости земље. Поплављен је и главни град Тексаса Хјустон.

Према неким наводима, до сада је пет особа страдало, али званичници то још нису потврдили. За спашавање становника из поплављених кућа ангажовано је 40 чамаца, а у акцијама спашавања учествује 3.000 припадника Националне гарде, 500 возила и 14 авиона, рекао је гувернер Тексаса Грег Абот.

Тренутно је око 250 путева у Тексасу непроходно. Међународни аеродром „Џорж Буш“ у Хјустону отказао је све комерцијалне летове након што су поплављени приступни путеви, а затворен је и аеродром Хоби јер су његове писте под водом, чиме је додатно изолован овај четврти по величини град у Америци.

Аутобуски саобраћај у Хјустону привремено је обустављен, улице су претворене у бујице, а сљедеће седмице неће радити ни школе.

Гувернер Тексаса каже да би штета од поплава могла да буде више милијарди долара.

Власти у Даласу отвориле су градски конгресни центар који може да прими око 5.000 људи који су евакуисани из јужних дијелова Тексаса.

Обилне падавине најављене су и за наредних неколико дана. У неким дијеловима Хјустона очекује се чак 1.270 милиметара кише, што би биле рекордне падавине за Тексас, преноси АП. Такође је издато упозорење због поплава у којем се наводи да ће се „катастрофалне поплаве у Хјустону погоршати те да би могле да буду историјски велике“.

Бијела кућа је саопштила да ће амерички предсједник Доналд Трамп сутра посјетити Тексас.

Танјуг