Хаг данас изриче пресуду Караџићу

379444_1

ХАГ │ Судско вијеће Хашког трибунала данас ће изрећи пресуду у случају против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

У одлуци судског вијећа, коју је потписао судија О-Гон Квон, наводи се да ће пресуда бити саопштена у 14.00 часова.

У завршној ријечи, у октобру 2014. године, тужилаштво је затражило да Караџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором, док је Караџић, који се бранио сам, тражио да буде ослобођен кривице.

Караџић је ухапшен у јулу 2008. године, а терети се за „геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и друге злочине према несрпском становништву“ током рата у БиХ.

Суђење му је почело званично у октобру 2009. године, а завршено је 2014.  Током суђења званично се бранио сам – без адвоката, али уз помоћ стручног правног тима.

Представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске присуствоваће изрицању пресуде првом предсједнику Републике Српске.

Из Српске, осим директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорада Којића, изрицању пресуде присуствоваће делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником те организације Миломиром Савчићем, те предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, потврђено је Срни у овим организацијама.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је да ће до краја ове седмице у Српској бити подигнут ниво безбједности, због изрициња пресуде Караџићу.

„Посебна пажња биће посвећена евентуалном окупљању грађана, због изрицања пресуде Караџићу“, рекао је Васић.

Пресуда ће бити изречена на дан када је прије 17 година НАТО почео да бомбардује Србију.

А на данашњу пресуду и Караџић и тужилаштво хашког трибунала имаће право да уложе жалбу.

Оптужницом Хашког тужилаштва Караџић се терети за геноцид, умешаност у геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и остале злоцине поцињене према муслиманима, Хрватима и осталим цивилима – несрпском становништву у Босни и Херцеговини током рата у тој бившој југословенској републици.

У две тачке је оптужен за геноцид, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање цивилног становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца.

Оптужбе против Караџића сажете су и усредсређење на етничко чишћење у БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у исто време; узимање УН особља за таоце у мају и јуну 1995, и на геноцид у Сребреници у јулу 1995.

Та кривична дела су, поред геноцида, у пет тацака квалификована као злочини против цовецности, а у четири као кршење закона и обичаја ратовања.

Број општина у којима су почињена кривична дела је 27.

Караџић је оптужницом – заједно са командантом Војске Републике Српске Ратком Младићем – означен као кључни учесник у заједничком злоциначком подухвату чији је циљ било трајно уклањање, путем злочина, Муслимана и Хрвата са територија које су Срби сматрали својим широм БиХ, наводи се у оптужници.

Поред ВРС, у том подухвату учествовале су ЈНА/Војска Југославије, МУП Србије и српске паравојне снаге.

Као „додатне злочинацке подухвате“ Караџица и Младица, тужиоци наводе „ширење терора међу цивилним становништвом Сарајева преко кампање снајперисања и гранатирања“, затим „елиминисање босанских Муслимана из Сребренице“ и „узимање за таоце особља Уједињених нација“.

Агенције