Хаг: Ново суђење Станишићу и Симатовићу

20151215153507_342466

ХАГ I Бившем шефу ДБ Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу биће поново суђено у Хагу за злочине над несрбима у БиХ и Хрватској.

Хашки трибунал је није потврдио првостепену пресуду из 2013, којом су они ослобођени кривице по свим тачкама оптужнице за злочине од 1991. до 1995, већ је наложио ново суђење.

Тужилаштво Хашког трибунала жалило се 2013. на ослобађајућу пресуду и затражило да је апелационо вијеће у потпуности преиначи, и да обојицу оптужених прогласи кривим по свим тачкама оптужнице.

Бивши челници ДБ били су оптужени за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Оптужница их је теретила за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премјештања хрватског и муслиманског становништва.

Тужилаштво је тврдило да су злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата на чијем је челу био тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић.

Првостепеном пресудом утврђено је да су Станишић и Симатовић слали јединице специјалне намене СДБ-а, тзв. „црвене беретке“, у Хрватску и БиХ али су обојица ослобођени јер није доказано да су јединице слали с намјером да се почине злочини.

Према мишљењу првостепеног већа није доказана ни њихова намјера учествовања у удруженом злочиначком подухвату.

Суд је Станишићу и Симатовићу, који су на привременој слободи до изрицања пресуде, наложио повратак у притвор у Схевенингену.