Хаг: Туђман предводио удружени злочиначки подухват; Праљак умро након што попио отров (ВИДЕО)

ХАГ │Хашки трибунал званично је потврдио да је некадашњи командант Главног штаба Хрватског вијећа одбране Слободан Праљак преминуо у болници у Хагу, након што се данас отровао у судници послије потврђивања пресуде на 20 година затвора.

Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски потврдио је да је Праљак преминуо у болници, у коју је пребачен након што је у судници испио течност из мале боце непосредно послије изрицања одлуке Жалбеног вијећа.

Голчевски је потврдио да је холандска полиција покренула независну истрагу о овом догађају.

Он је у име Хашког трибунала породици генерала Праљка упутио изразе саучешћа.

Праљак је данас у судници Хашког трибунала током изрицања пресуде попио, како се сумња, отров.

Праљак је, када му је потврђена првостепена пресуда и када је осуђен на 20 година затвора, устао и рекао да није ратни злочинац.

– Слободан Праљак није ратни злочинац. С презиром одбацујем вашу пресуду – рекао је Праљак, па подигао бочицу и нешто попио.

Иако му није био укључен микрофон, његове ријечи чуле су се и у ТВ преносу. Бочицу је узео из џепа.

Овом хашком осуђенику је прво указана љекарска помоћ у згради суда, а потом је возилом хитне помоћи превезен у болницу гдје је и умро.

Наташа Фаво Ивановић, адвокат Слободана Праљка, рекла је да би неко у Хагу морао да одговара због оног што се десило и додала да уопште нема идеју како је могуће да је Праљак унио отров у судницу.

Стварно немам ни најмању идеју како је то могуће. Једино што вас могу подсјетити како је предсједник Србија Слободан Милошевић исто имао свашта у затвору, јер је, у принципу, безбједност иста у притворској јединици Шевенингена као и у Трибуналу. Према томе, ништа се очигледно није промијенило„, рекла је Ивановићева за „Спутњик“.

Адвокат са вишегодишњом праксом пред Хашким трибуналом Горан Микуличић изјавио је да је бочица са отровом лако могла да се унесе у судницу.

Како каже, постоје контроле приликом уласка у судницу, али не тако детаљне да би се открила бочица.

Иначе, Хашки трибунал правоснажно је осудио шесторицу функционера Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, потврдивши првостепену пресуду.

Хашки трибунал потврдио је првостепену пресуду Јадранку Прлићу, бившем предсједнику Владе Херцег-Босне. Суд је одбио Прлићеву жалбу у потпуности и потврдио првостепену пресуду од 25 година затвора.

Бившем генералу Слободану Праљаку потврђена је 20-годишња затворска казна, након чега је дошло до инцидента у судници.

Бившем министру одбране Бруни Стојићу такође је потврђена првостепена пресуда, односно 20 година затвора.

Миливоју Петковићу потврђена је првестепена 20-годишња  затворска казна, Валентину Ћорићу који је осуђен на 16 година такође, као и Бериславу Пусићу који је осуђен на 10 година затвора.

Жалбено вијеће Хашког суда потврдило је пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера Херцег-Босне и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био – међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

Пресуда у случају „Прлић и остали“ изазвала је бројна реаговања. У Хрватској оспоравају наводе пресуде, док су у БиХ различита реаговања углавном по националној основи.

РТРС