Хаос у Атини: Народ кренуо на полицију

Riot police stand amongst the flames from exploded petrol bombs thrown by a small group of anti-establishment demonstrators in front of parliament in Athens, Greece July 15, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras battled to win lawmakers' approval on Wednesday for a bailout deal to keep Greece in the euro, while the country's creditors, pressed by the IMF to provide massive debt relief, struggled to agree a financial lifeline. REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Riot police stand amongst the flames from exploded petrol bombs thrown by a small group of anti-establishment demonstrators in front of parliament in Athens, Greece July 15, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras battled to win lawmakers’ approval on Wednesday for a bailout deal to keep Greece in the euro, while the country’s creditors, pressed by the IMF to provide massive debt relief, struggled to agree a financial lifeline. REUTERS/Jean-Paul Pelissier

АТИНА │ Синоћ су избили сукоби између демонстраната, противника мера штедње и полиције у Атини испред зграде скупштине грчког парламента.
Полиција је употребила сузавац и бибер-спреј да би растерала хиљаде младих који су се окупили на протесту испред парламента. Демонстранти су полицију засули каменицама и “Молотовљевим коктелима“.
Према подацима полиције, на Тргу Синтагма окупило се око 12.500 људи.
Нереди су избили после 20 сати, у тренутку када су посланици у парламенту почели расправу о мерама штедње, међу којима је и повећање пореза на додату вредност и реформа пензијског система.
Демонстранти су претходно прошетали улицама Атине, непосредно пре сукоба с полицијом, демонстранти су носили транспаренте с натписима „Укините пакет помоћи!“ и „НЕ политици ЕУ, ЕЦБ и ММФ!“
Током протеста запаљени су контејнери и возила телевизијских екипа, али су се демонстранти убрзо мирно вратили на трг, док је неколико стотина њих остало под полицијским надзором, а око 30 је приведено.
Премијер Алексис Ципрас, који се суочио са оштрим противљењем таквим мерама чак и у сопственој партији Сириза, тврди да је то најбољи договор који је успео да направи са европским кредиторима, како Грчка не би морала да напусти еврозону.
Србија данас