Хаос у Букурешту, повријеђено 440 особа

Румунске власти саопштиле су да је 440 особа повријеђено, међу којима 24 припадника полиције, у сукобима демонстраната и полиције.

Сукоби су избили у Букурешту током протеста хиљада Румуна који живе у иностранству, а који су незадовољни радом љевичарске владе.

Служба за ванредне ситуације наводи да је њих 65, од којих девет полицајаца, задржано у болници.

Сукоби су избили синоћ када су неки од десетине хиљада учесника протеста покушали да пробију полицијски кордон око владиних објеката, преноси АП.

Више особа је приведено, а полиција је током вечери у неколико наврата користила и водени топ.

Како је саопштила хитна помоћ у Букурешту, међу повријеђенима има и демонстраната и полицајаца, од којих су неки задобили повреде главе док су се други нагутали сузавца.

Румунски предсједник Клаус Јоанис, критичар владе, саопштио је да „оштро осуђује бруталну интервенцију полиције за разбијање нереда“, коју је назвао непропорцијалним одговором на махом мирне протесте.

Румуни који живе у иностранству почели су у петак протест против љевичарске владе у Букурешту захтијевајући њену оставку и залажући се за пријевремене изборе.

Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути су на начин на који се управља Румунијом.

Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренио је АП.

Танјуг