Haos u Tripoliju: Vanredno stanje, pobjeglo 400 zatvorenika

Skoro 400 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora u libijskoj prestonici, dok nedaleko odatle bjesne sukobi između rivalskih oružanih grupa.

Zatvorenici su silom otvorili vrata zatvora Ain Zara, a čuvari nisu mogli da ih zaustave, rekao je neimenovani libijski zvaničnik, potvrdivši saopštenje sudske policije koje je objavljeno na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Zatvor se nalazi u južnom dijelu Tripolija, oblasti u kojoj se već nedjelju dana vode žestoke borbe između rivalskih grupa.

Da bi se okončali sukobi, misija UN u Libiji pozvala je „razne relevantne strane“ da se sutra sastanu radi „hitnog dijaloga o bezbjednosnoj situaciji“.

Vlada Libije, koju priznaju UN, proglasila je vanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ranjeno 96 osoba.

Borbe su počele prošle nedjelje između naoružanih grupa iz Tripolija sa drugim naoružanim grupama iz jednog mjesta južno od preštonice. Vlada je pozvala sukobljene strane da obustave borbe i poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u haos, a zatim je ubijen i dugogodišnji lider Moamer Gadafi.

Od tada, zemljom upravljaju dvije suprotstavljene vlade, jedna sa sjedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obje imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

B92