Hapšenja zbog ratnog zločina nad Srbima

364489_1
BRČKO I Brčanska policija uhapsila je Begzada Kajtazija /52/ i šemsudina Pekića /59/, osumnjičene za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene 1992. godine u Brčkom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Kajtazi i Pekić uhapšeni su po nalogu tužioca iz Posebnog ođeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Oni su osumnjičeni da su tokom rata u BiH, u svojstvu komandanta i pripadnika 5. čete 1. bataljona 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Bosanska Posavina, na području Bukvika postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.
Kajtazi je osumnjičen da je sredinom septembra 1992. godine, prilikom napada HVO-a na mjesto Bukvik, ubio Srpkinje Milku Brestovački, rođenu 1942. godine i Radojku Brestovački, rođenu 1933. godine.
Pekić, koji je bio komandant čete, osumnjičen je da nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao i kaznio.
Policija Brčko distrikta osumnjičene će sprovesti na ispitivanje kod postupajućeg tužioca, koji će nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.
Tužilaštvo BiH će, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu, Policijom Brčko distrikta i MUP-om Republike Srpske, nastaviti dalju istragu s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistva 50 srpskih civila u mjestu Bukvik 1992. godine.
BNTV