Haradinaj optužuje Sloveniju i Kosmet

348204_1

PRIŠTINA | Lider Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da njegovo pritvaranje u Ljubljani pokazuje sramno ponašanje Slovenije.

On je iz Ljubljane za emisiju Interaktiv prištinske televizije KTV izjavio da je istražnom sudiji pred kojeg je izveden rekao da ne priznaje nadležnost slovenačkog pravosuđa u njegovom slučaju.

„Slovenci treba da što pre prečiste svoj sistem od klevetničkih relikata Beograda koji datiraju iz 2004. godine, iz vremena sada nepostojeće države, koji se još uvek smatraju važećim“, rekao je Haradinaj.

On je optužio Sloveniju da je jedina država koja uzima u obzir poternice bivše Jugoslavije i istakao da je pred međunarodnim pravosuđem dokazao svoju nevinost.

Haradinaj je takođe optužio Vladu Kosovu kao nesposobnu da rešava ovakve situacije.

Haradinaj je juče posle podne pušten iz pritvora, oduzet mu je diplomatski pasoš koji poseduje i danas će se ponovo pojaviti pred sudijom.

Haradinaj je priveden prilikom povratka iz posete u Berlinu i sleteo u Ljubljanu kako bi nastavio put za Prištinu.

U izveštaju o privođenju Haradinaja, slovenačke vlasti su navele da je lider Alijanse za budućnost Kosova priveden po poternici koju je izdala beogradska kancelarija Interpola, 8. oktobra 2004. godine.
Povodom njegovog pritvaranja predsednica Kosova Atifete Jahjaga je razgovarala telefonom sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i zatražila da se Haradinaju omogući sloboda kretanja.

Takođe su reagovali Vlada Kosova i predsednik parlamenta, dok je pred Ambasadom Slovenije održan protest jedng broja građana i rukovodstva AZBK, koji su pre nego što su se razišli od Vlade Kosova zatražili da prekine diplomatske odnose sa Slovenijom.

Beta