ХАЗУД позива на обиљежавање 105 година од рођења усташког главешине

Многе институције Хрватске добиле су званични позив „Хрватске академије знаности и умјетности у дијаспори“ /ХАЗУД/ да дођу на обиљежавање 105 година од рођења усташког главешине Јуре Францетића, а у позивници Францетића називају борцем против „српског фашизма“.

„Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори“ подићи ће спомен-обиљежје Јури Францетићу, чувеном кољачу и сараднику усташког вође Анте Павелића.

ХАЗУД најављује да ће Францетићу, којег назива „истакнутим усташом-антифашистом“, подићи споменик на родној кући у Оточцу 1. јула.

На „свечаност“ су позвани и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и предсједник Сабора Гордан Јандроковић.

Ово удружење је већ једном подигло сличан споменик 2004. године, који је Влада Хрватске посебном одлуком уклонила.

ХАЗУД се обрачунава и са историчарем Славком Голдштајном, уз пласирање тезе да је Францетић, заправо, био „усташа-антифашиста“.

У позивници тврде да се у Хрватској од 2000. године до данас спроводи „криминализација домовинског рата“ и наводе да је прошли споменик Францетићу 2014. године „брутално уклоњен“.

Осим медија, позивница је стигла и предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић, премијеру Андреју Пленковић, те предсједнику Сабора Гордану Јандроковићу.

Францетић је био командант злогласне „Црне легије“, која је масовно убијала Србе и антифашисте.

Усташки поглавник Анте Павелић именовао га је „повјереником за Босну“. Његови злочини су познати, посебно у Сарајеву.

Декларисани циљ „Црне легије“ била је одбрана границе усташке Независне Државе Хрватске са Србијом – линије која је у ратно доба била на ријеци Дрини.

Вршени су масовни покољи и депортације Срба, а припадници „Црне легије“ приказивали су та убиства као „законити чин хрватске државе и заштиту њених граница, те као заштиту `невиних хрватских и муслиманских сељака од пљачке кукавичких и расно дегенерисаних српских и комунистичких бандита, чији је циљ био уништити хрватску државу`“.

Усташка бестијалност испољена према Србима и Јеврејима присилила је њемачку војну команду да захтијева Францетићеву смјену са положаја команданта „Црне легије“.

У предратно вријеме је у БиХ живјело око 15.000 Јевреја. Око 3.000 јеврејских жена и дјеце биће интернирано у логор Крушчице и касније пребачено у логоре Јасеновац и Стара Градишка.

Осталих 7.000 Јевреја директно је транспортовано у логор Јасеновац.

Францетићев авион су 1942. године оборили партизани. Он је рањен и умро је у заробљеништву, тако да никада није одговарао за масовне покоље и геноцид над Србима и Јеврејима.

Усташки главешина и Хитлеров савезник Анте Павелић прогласио је у Независној Држави Хрватској осмодневну жалост због смрти свог највјернијег сарадника.

СРНА