ХДЗ освојио и Дубровник

Нови градоначелники Дубровника је кандидат ХДЗ-а Мате Франковић, који је побједом у другом изборном кругу – окончао осмогодишњу владавину Андра Влахушића из Хрватске народне странке.

Франковић је у другом изборном кругу освојио више од 58% гласова Дубровчана.

Кандидати ове странке побиједили су и у Конавлима и Метковићу, док ће ХДЗ-ов Никола Доброславић бити и трећи мандат на челу најјужније хрватске жупаније.

Десница наставља доминацију

Када се саберу сви резултати локалних избора на градском, општинском и жупанијском нивоу, општа је оцјена да десница наставља доминацију у Хрватској и на локалним изборима.

Милан Бандић је поново градоначелник Загреба, а одлучујући су били гласови ХДЗ-а и „Независне листе“ Бруне Есих, док је кандидат ХДЗ-а Андро Крстуловић Опара постао градоначелник Сплита.

Тако два највећа града у Хрватској поново на свом челу имају људе са деснице, док је у Ријеци традиционално побиједио кандидат љевице Војко Оберснел.

Бандић је поново доказао своју непобједивост у Загребу и спретност у политичким играма и за 16.000 гласова побиједио Анку Мрак Тариташ из Хрватске народне странке /ХНС/, коју је подржао СДП.

Контроверзни бизнисмен Жељко Керум изгубио је у Сплиту неких хиљаду гласова разлике и сада тражи да се гласови поново пребројавају.

РТ/агенције (Фото: fah)