ХДЗ се због ћирилице обрушио на Вучића, Вулина, Пуповца…

hdz hrvatska

ВУКОВАР l Хрватска демократска заједница (ХДЗ) је послала саопштење медијима у коме је реаговала на изјаве из Републике Србије те изјаве појединих представника српске националне мањине у Хрватској на измјене и допуне Статута Града Вуковара.

„Захтјев србијанске Владе – предвођене премијером Александром Вучићем и министром Александром Вулином – да се распусти вуковарско Градско вијеће због недавних измјена и допуна Статута Града Вуковара, свједочи да си службени Београд и даље узима право мијешати у унутарња хрватска питања те Вуковаркама и Вуковарцима, али и свим грађанима Републике Хрватске наметати властита политичка стајалишта. Као што си је недавно узео право Републици Хрватској наметати и спомендане које бисмо требали обиљежавати, изједначавајући жртву и агресора… “, наводи се у саопштењу.

Како се даље наводи у саопштењу: “Дио актуалне владајуће коалиције – у сугласју с партнером Милорадом Пуповцем и службеним Београдом – узима си пак право „пресуђивати“ да су измјене и допуне Статута Града Вуковара протузаконите и протууставне, што је флагрантни притисак на неовисно судство и правосуђе. Као што је то била, своједобна тврдња премијера Милановића да је у случају Перковић-Мустач ионако наступила застара“.

У саопштењу ХДЗ се даље истиче да предсједник Српског народног вијећа (и саборског Одбора за вањску политику) Милорад Пуповац узима себи за право да манипулативно спомињати Јасеновац у расправи о Статуту Града Вуковара.

“Као што си узима право – у сугласју са службеним Београдом – у властитом гласилу ругати се хрватској државној химни, али и оспоравати хашку ослобађајућу пресуду за Олују. Напосљетку, дио дежурних активиста – у сугласју с дијелом владајуће коалиције, Милорадом Пуповцем и службеним Београдом – узима си право у оркестрираној кампањи свјесно лагати да су у Вуковару „укинуте двојезичне плоче“, премда никада нису нити биле постављене на градским установама, улицама и трговима. А сватко добронамјеран, погледом у Статут Града Вуковара може лако увидјети да је тим документом српска мањина добила низ права која досад није имала – попут, примјерице, добивања свакога службенога градског документа на српском језику и ћириличном писму”, наглашавају у ХДЗ-у.

Даље у овом саопштењу се истиће слиједеће: “Медијско подметање да је у Вуковару “укинута ћирилица“ равно је у својој бесмислености и злонамјерности Вулиновој тврдњи да је новим статутом „Хрватска забранила сјећање на Србе“.

“Но очито некима одговара да се од Вуковара стално ради град случај, а од Републике Хрватске случајну државу. Хрватска демократска заједница на то никада неће пристати“, стоји у саопштењу које потписује портпарол ХДЗ-а Иван Јабука.

(Н1)