Херцег Нови: Пронађен топ из доба Аустроугарске

ХЕРЦЕГ НОВИ │ Радници никшићке фирме „Цезар Монтенегро“ пронашли су топ стар вијек и по на депонији док су припремали секундарне сировине за одвожење из Јадранског бродоградилишта Бијела код Херцег Новог.

Топ, дужине близу три метра, тежак скоро четири тоне, је потпуно извађен из земље и старог отпада. Топ, који датира из доба Аустроуграске, подлијеже Закону о заштити културних добара.

О вриједном културном благу обавијештен је Градски музеј „Мирко Комненовић“ у Херцег Новом.

– Ријеч је о аустроугарском топу, који је некада вјероватно служио као битва. Претпостављам да је ријеч о обалском топу. У изванредном је стању – рекао је директор музеја Ђуро Пријић.

Он је истакао да би топ свакако био лијеп примјерак за туристичку понуду града и било би штета да се изгуби.

– Све ствари старије од 75 година су антиквитети и не би требало да иду као отпад. Ја се надам да ће се за њега наћи мјесто негдје у граду, будући да није за Музеј, јер је велики. Битно је само да се не уништи – истиче Пријић.

Он је додао да је топу сада неопходно само добро чишћење и додатна опрема. Пријић каже да се његова евентуална финансијска вриједност не може процјењивати, будући да има и историјски и културолошки значај.

– То је симбол једног времена, симбол града и то треба да се показује туристима – закључио је Пријић.

О вриједном културном проналаску обавијештена је Управа за заштиту културних добара на Цетињу, која треба да одлучи шта је најбоље учинити са топом.

РТРС/агенције