Herceg Novi: Pronađen top iz doba Austrougarske

HERCEG NOVI │ Radnici nikšićke firme „Cezar Montenegro“ pronašli su top star vijek i po na deponiji dok su pripremali sekundarne sirovine za odvoženje iz Jadranskog brodogradilišta Bijela kod Herceg Novog.

Top, dužine blizu tri metra, težak skoro četiri tone, je potpuno izvađen iz zemlje i starog otpada. Top, koji datira iz doba Austrougraske, podliježe Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

O vrijednom kulturnom blagu obaviješten je Gradski muzej „Mirko Komnenović“ u Herceg Novom.

– Riječ je o austrougarskom topu, koji je nekada vjerovatno služio kao bitva. Pretpostavljam da je riječ o obalskom topu. U izvanrednom je stanju – rekao je direktor muzeja Đuro Prijić.

On je istakao da bi top svakako bio lijep primjerak za turističku ponudu grada i bilo bi šteta da se izgubi.

– Sve stvari starije od 75 godina su antikviteti i ne bi trebalo da idu kao otpad. Ja se nadam da će se za njega naći mjesto negdje u gradu, budući da nije za Muzej, jer je veliki. Bitno je samo da se ne uništi – ističe Prijić.

On je dodao da je topu sada neophodno samo dobro čišćenje i dodatna oprema. Prijić kaže da se njegova eventualna finansijska vrijednost ne može procjenjivati, budući da ima i istorijski i kulturološki značaj.

– To je simbol jednog vremena, simbol grada i to treba da se pokazuje turistima – zaključio je Prijić.

O vrijednom kulturnom pronalasku obaviještena je Uprava za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, koja treba da odluči šta je najbolje učiniti sa topom.

RTRS/agencije