Hercegovačka akademija – najveći i najznačajniji skup Hercegovaca u Srbiji

U velikoj sali Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu 8. juna 2015. godine u 19.30 časova biće održana svečana Hercegovačka akademija posvećena uspomeni na srpske žrtve 1941-1945 godine i obnovi hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

koordinacioni-odbor

BEOGRAD | Uveliko traju pripreme za svečanu Hercegovačku akademiju posvećenu uspomeni na srpske žrtve (1941 – 1945 godine) i obnovi hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.
Hercegovačka udruženja iz Beograda i Pančeva i Savez guslara Srbije dogovorili su se da 8. juna 2015. godine u 19.30 časova u velikoj sali Zadužbine Ilije Kolarca organizuju svečanu Hercegovačku akademiju.
Ovo će ujedno biti najveći i do sada jedini skup Hercegovaca ovakve vrste ikada održan u Srbiji. Dosadašnji spisak ličnosti koji su potvrdili svoje učešće na Akademiji bez sumnje svedoči da je reč o skupu od izuzetnog nacionalnog značaja.
Među istaknutim ličnostima na pomenutom spisku nalaze se pesnici: Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Đorđe Sladoje, Božidar M. Glogovac, dramski umetnici: Gojko Šantić i Nebojša Kundačina, prvakinja Beogradske opere Jadranka Jovanović, guslari: Slavko Aleksić, Boško Vujačić i Veljko Đuranović, a poseban pečat večeri daće akademski hor „Lola“ sa dirigentom Milovanom Pančićem.
Režija programa poverena je Balši Đogu, doć će program voditi Snežana Lukić i Milivoje Beštić.
Od organizatora smo saznali da su u toku pregovori sa jednim od eminentnih istoričara, kao i to da se očekuje pozitivan odgovor proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice.
Među uglednim gostima naći će se patrijarh srpski Irinej, episkop ZHiP Grigorije, kao i brojne ličnosti iz društvenog života Srbije.
Karte će se prodavati po ceni od: 500, 700 i 1.000 dinara, a sav prihod od prodaje karata biće priložen obnovi hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. Narednih dana na portalu Slobodna Hercegovina biće više informacija o tome gde se i na koji način mogu nabaviti karte. S obzirom na to da je ograničen broj mesta savetujemo da ne čekate poslednji trenutak.
Trifko Ćorović/ Slobodna Hercegovina