Hercegovački lažni car Šćepan Mali

dragan-vucetic
U 18-om vijeku mali broj Crnogoraca je bio pismen, svi su gledali u Rusiju kao u majku i velikog zaštitnika, pa ne treba da nas čudi što su prihvatili lažnog cara Šćepana Malog, i povjerili mu da upravlja Crnom Gorom i njihovim životima.
Čudno je kada se neki novi lažni car pojavi među Srbima u 21-om vijeku, u vrijeme interneta, televizije i drugih masovnih elektronskih medija. Lažni privrednik i lažni profesor Dragan Vučetić uspio je u više navrata da se ukaže u Hercegovini, prevari narod i naivne vlasti Republike Srpske. Lažni privrednik i investitor do prvih miliona je došao kada se iz Njemačke vratio u rodnu Hercegovinu, i pod sumnjivim okolnostima osnovao ili dobio na poklon više fiktivnih firmi, a potom preko IRB-a na prevaru uzeo nekoliko miliona maraka. Kada mu je prvih par prevara prošlo bez bilo kakvog otpora vlasti i naroda, lažni car Dragan Veliki odlučio je da podigne ljestvicu i pri drugom ukazanju je objavio veliku viziju proizvodnje hercegovačkog „električnog pasata“ i „bilećkih leviski“. Pred novom rezidencijalnom zgradom Vlade u Banjaluci provozao je lakovjerne ministre u žutim kamionetima na struju, a zauzvrat ga je Vlada uzdigla na pijedestal i odobrila trošenje novih 12 miliona konvrtibilnih maraka.Sredinom 18-og vijeka u Crnoj Gori se pojavio travar iz Dalmacije koji se lažno predstavljao kao ruski car Petar Treći. Kao veliki rusofili koji su se zaklinjali u Rusiju i dinastiju Romanovih, Crnogorci su povjerovali u Šćepanovu priču da je on ruski car koji je preživio atentat i nakon bjekstva od zavjernika i supruge Katarine Velike sklonio se kod pravoslavne braće u Crnu Goru. Šćepan je ubrzo postavljen za vladara i upravljao je Crnom Gorom od 1766. do 1773. godine, kada je stradao u atentatu koji je po nalogu albanskog paše Bušatlije izvršio njegov sluga.
Uprkos „velikim vizijama“ Lažni Privrednik nije uspio postati Lažni Car, ali je zato postao savjetnik pravog cara Mileta Prvog. Siromašna Hercegovina preko noći je riješila problem nezaposlenih jer je Vučetićeva spasonosna vizija i tekstilno-automobilski koncern „Nikola Tesla“ progutao i uposlio svu radnu snagu.
Drugo Vučetićevo ukazanije trajalo je manje od godinu dana, a nakon što sam demaskirao lažnog Mesiju, rasvijetlio njegove prevare, prijavio policiji tajne račune i pranje nekoliko miliona maraka preko firme „Nikola Tesla GMBH“ iz Kelna, Vučetić je na miru spakovao kofere, u tišini napustio palatu predsjednika i pobjegao u Njemačku. Iza njega je ponovo ostao prah, pepeo, neplaćeni računi i gladni radnici.
Pokušavajući da utekne istražnim organima, Mesija je promijenio adresu u Njemačkoj, i sada negdje na miru tihuje brojeći opljačkane novce. Lagodan život i skupi hobiji sigurno će ga primorati da smisli neku novu, još originalniju viziju, i da se po treći put ukaže među Hercegovcima. Lažni Investitor i Mesija bi treći put simbolično mogao da se ukaže prerušen u nekog pokajnika sa bradom, i Hercegovcima objavi da mu se ponovo u snu javio Nikola Tesla i rekao da je spasenije jedino u izgradnji kosmodroma i letenju u svemir. Prethodna dva puta bio sam napadan i javno linčovan jer sam posumnjao u Lažnog Cara i hercegovačkog Mesiju. Imajući u vidu sve projekte koje su Hercegovci progutali u posljednjih desetak godina vjerno hodeći u ambis za Pravim Carom, bojim se da bi Lažni Mesija i u trećem ukazanju mogao imao veliku sreću, i da bi Hercegovci počeli da traže svog Jurija Gagarina.
Nebojša Vukanović/ Istina