Херцеговина није нова рута за илегалне миграције

ТРЕБИЊЕ │ Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас у Требињу да БиХ не жели да буде транзитна земља за илегалне миграције за Западну Европу.

Он је истакао да БиХ неће „жмурити“ пред тим проблемом и да неће дозволити да буде транзитна земља, зато што жели да буде дио европског безбједносног система.

– Даћемо све да повећамо и своју и безбједност ЕУ. Држимо проблем под контролом, управљамо процесом миграција – рекао је Мектић новинарима.

Он је напоменуо да је мигрантска криза која је била на балканској рути пресјечена договором ЕУ и Турске, што је у значајној мјери зауставило те миграције.

– Међутим, ми имамо око 10.000 миграната који су остали заглављени између Турске и Западне Европе. Око 8.000 њих се налази у избјегличким центрима у Србији и ово је сада вријеме да највише тих такозваних заглављених миграната тражи руте и начин да дође до Западне Европе – рекао је Мектић.

Он наводи да то врло вјешто користе трговци људима, те се појављује организовани криминал.

Коментаришући све чешће откривање миграната на подручју Херцеговине, Мектић је рекао да није ријеч о новој рути, већ да су то класичне појачане илегалне миграције, те резултат рада Граничне полиције, локалних полиција и Службе за странце.

Извор: СРНА (Фото: архив Радио Требиња)