„Хероји по шифрама“ пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ l У галерији Културног центра вечерас је одржана промоција књиге „Хероји по шифрама“ Дајане Тадић из Бања Луке.

Књига је настала на основу прича са истоименог блога, а говори о свакодневним борбама људи против малигних, али и неких других болести.

Ауторка књиге је и сама прошла трновит пут болести, али још тежи пут враћања у нормалну свакодневницу послије ње.

Како Тадићева истиче, ова књига никако није скуп потресних прича о болестима, лошој економској ситуацији као најчешћем окидачу за њих, нити се бави питањем лошег здравственог система и неразумијевањем друштва. Књига је о борби, нади, о људима који су побиједили своје демоне и изборили се за своје мјесто под сунцем.

„Књига поручује читаоцу да шта год да се десило, ма како било тешко, то није крај, јер живот иде даље и морамо се томе прилагодити, а друга порука је да све предрасуде које имамо према обољелима, према особама са инвалидитетом, људима са одређеним синдромима и поремећајима, само штете намa, а никако обољелима јер они живе у својим свјетовима и чине све да им живот буде што бољи“, нагласила је ауторка.

Дајана Тадић рођена је 1986. у Бања Луци, дипломирани је економиста и ради у струци.

Са 25 година дијагностификован јој је Нон-Хочкин лимфом највишег степена агресивности. Након операције и успјешног опоравка, враћа се кући и почиње да пише блог „Хероји по шифрама“ на којем доноси приче људи које је упознала током свог лијечења. Током 2016. године Дајана одлучује да од прича с блога направи књигу.

Књига “Хероји по шифрама” представљена је у неколико општина и градова у РС, као и у Загребу, а након промоције у Tребињу, биће представљена и у другим градовима у БиХ и на јесен у Србији.

Д.М.