ХЕТ премашује план: Произвести за три мјесеца колико лани за пола године

ТРЕБИЊЕ │ Захваљујући повољним хидролошким приликама Хидроелектране на Требишњици на почетку ове године биљеже производне резултате изнад планираних, а за непуна два мјесеца већ је произведено 20% електричне енергије од укупног пројектованог годишњег биланса.

Ово је за Радио Требиње рекао Александар Вујић, извршени директор за управљање системом ХЕТ-а.

Вујић каже да је и у фебруару преко 30% веће остварење производње у односу на план, те да се због више падавина од очекиваних до краја мјесеца надају билансима и за 35% вишим у односу на пројектоване за овај период.

„А у истом периоду прошле године били смо присиљени да зауставимо производњу због коте акумулације Билећа која је била далеко испод планиране а чак 30 метара нижа од оне која је данас. Прошле године за шест мјесеци оставрена је производња коју ћемо, надам се, ове године остварити већ за три мјесеца“, истиче Вујић.

Невоље са сушом, какве у овом предузећу не памте од његовог оснивања, спустиле су коту највеће хидроакумулације система – Билећког језера на историјски минимум, а неповољан тренд, подсјећа Вујић, настављен је до половине новембра, када су коначно стигле дуго чекане обилније падавине – а велики дотоци  са новом годином подигли ниво акумулације и преко планираних вриједности.

Агрегати који због празних акумулација лани нису могли ни да раде – сада су већ у режиму којим се води рачуна да систем може безбједно примити и евенутално „нежељени“ вишак воде.

„Да би оставили простора за нове количине воде које очекујемо са падавинама до краја фебруара, у марту и априлу – агрегати Требиње 1 на брани Гранчарево ангажовани су на нивоу дотока у акумулацију, који су повећани у односу на планиране вриједности и тренутно се крећу од 150 до 180 кубних метара у секунди. Уз максимално ангажовање оба агрегата ХЕ Дубровник, то подразумијева да се и евентуални међудотоци пропуштају агнажовањем ХЕ Требиње 2 на брани Горица, што је ових дана било између 30 и 40 кубних метара у секунди“, појашњава Вујић.

Он истиче да је тренутна кота акумулације 395 метара над морем – што је, додаје, пожељна ситуација да би ХЕТ остварио планиране производне резултате и одговорио обавезама према Електропривреди РС о испоруци електричне енергије.

„Дугорочне прогнозе нису поуздане, али судећи по тренутној коти акумулације у доброј смо ситуацији да у првих пола године остваримо планирану, ако не и већу производњу од билансом предвиђених вриједности“, истиче Вујић.

ХЕТ је и велики инвеститор у хидроенергетске и инфраструктурне објекте у Требињу и регији, али у овом предузећу вјерују да све што је започето или планирано ни у једном тренутку неће доћи у питање због прошлогодишњих лоших финансијских резултата.

„Једна лоша година не би требало да заустави инвестиционе активности Хидроелектрана на Требишњици. Може да успори, али да заустави сигурно неће. Надам се да ће и у предвиђеним роковима да се реализују сви планирани пројекти за ову годину“, закључује Вујић.

Р.С.