Hičkokove ptice opsjedaju Zadar

339409_1
ZADAR | U Zadru su se galebovi, golubovi i sive vrane toliko razmnožili na gradskom području da se sve više stanovnika i gostiju žali da ih noću bude kreštanjem, a danju otimaju hranu.
„Slobodna Dalmacija“ prenosi da grad sve više liči na onaj iz filma „Ptice“ Alfreda Hičkoka. Ne napadaju, doduše, ljude kao u čuvenom filmu, ali su zauzele gradske fontane i pokazuju agresivno ponašanje ako se čovjek približi.
Danju su vrlo agresivne u potrazi za hranom, pa prekopavaju i razbacuju smeće iz kontejnera, a već od tri sata noću počnu nesnosno kričati i bude građane.
Ima ih toliko da su se počele gnijezditi po ravnim krovovima gradskih stambenih zgrada.
Problem je postao toliko izražen da su se na pernate napasnike počeli žaliti i građani, ali još niko od gradskih vlasti nije reagovao i nešto preduzeo.
„Problem je što te ptice na gradskim područjima nemaju prirodnih neprijatelja. To se počelo događati već prošle godine, a ove je kulminiralo. NJima su inače sove ušare neprijatelji, a nema ih u gradu, kao ni jastrebova i orlova i zato se to događa“, kaže ornitolog Nacionalnog parka Paklenica Gordan Lukač.
U kontinentalnoj Hrvatskoj postoje slične nevolje s vranama koje su ušle u Zagreb, Varaždin, u gradske parkove, pa kad počnu graditi gnijezda, vatrogasci ih skidaju šmrkovima.
Agencije