Хиџаб, никаб, бурка… Каква је разлика?

burka

Муслиманске жене широм света носе различите врсте одеће – док једне хиџабом покривају главу, косу и врат, неке носе бурку од главе до пете са отвором за очи или, пак, никаб који нема чак ни такав отвор, већ само једва прозирну мрежицу.

Марама се сматра знаком скромности и симболом вере, а она коју носе муслиманке назива се хиџабом, наводи Би-Би-Си.

Хиџаби се носе у различитим стиловима и бојама, а врста која се најчешће носи на Западу покрива главу и врат, али не и лице.

Никаб је вео за лице који обично има прорез за очи, али се може носити и са засебним заром за очи, а уз њега иде пратећа марама.

Бурка, најзатворенији од свих муслиманских велова, из једног је дела и покрива и лице и тело, често са само уском мрежицом у пределу очију.

Поред хиџаба, никаба и бурке, које су најпознатије врсте одеће муслиманки, постоји и дводелни вео који се назива ал-алмира, а састоји се од тесне капе од полиестера или памука и мараме која се носи преко ње.

У региону Персијског залива популарна је такозвана шајла, дугачка правоугаона марама која се омотава око главе и причвршћује на раменима.

Неке муслиманке носе и химар, дугачак вео који пада до струка, а потпуно прекрива главу, врат и рамена, али не и лице.

Многе Иранке носе чадор, врсту плашта који прекрива цело тело, а често испод њега на глави имају једну мању мараму, наводи ББЦ.

Агенције