Hiljade ljudi na ulicama Makedonije

343383_1
SKOPLJE | Na hiljade demonstranata protestuje večeras širom Makedonije protiv prikrivanja ubistva dvadesetdvogodišnjeg mladića Martina Neškovskog i policijske brutalnosti.

Studenti, srednjoškolci, aktivisti, roditelji sa djecom, penzioneri trenutno u Skoplju protestuju ispred makedonskog parlamenta, skandirajući „ostavke, ostavke“ upućujući pitanja policiji „imate li i vi djecu?“ i „koga branite?“.

Protesti su mirni, a prati ih veliki broj domaćih i inostranih medija.

Protestuje se ispred Sobranja, pošto su jaki policijski kordoni zabranili pristup vladi, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i zgradi u kojoj stanuje makedonski premijer Nikola Gruevski.

Demonstranti su prošli pored Ministarstva obrazovanje i nauke gdje srednjoškolci protestuju protiv najavljenih reformi, a dio srednjoškolaca priključio se grupi uzvikujući „Nikolče, diktatorče“, javili su skopski mediji.

Na protestima u Štipu demonstranti su zatražili ostavku premijera Nikole Gruevskog.

U Strumici među govornicima bili su i novinari, koji su zatražili od vlasti da prekine medijski monopol i pritisak na profesionalne novinare.

Na protestima u Kumanovu građani su skandirali „ubice“, „država policijska“, „lopovi“, „sloboda“, „ostavka“.

Protesti su održani i u mjestu Sveti Nikole, Ohridu, Kavadarcima, Prilepu i Bitolju.

Protesti u Skoplju još nisu završeni.

Antivladini protesti u Makedoniji počeli su u utorak uveče, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev objelodanio da je 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog prije gotovo četiri godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.
Agencije