Hitno zamijeniti izložbu koja izjednačava ubice i žrtve

Izraelski istoričar Gideon Grajf upozorio je da postojeća izložba u Memorijalnom kompleksu u Jasenovcu mora hitno da bude zamijenjena, jer daje pogrešnu i izvrnutu sliku strahota koje su ustaše počinile u ovom logoru, pa se ne zna ko je zločinac, a ko žrtva.

– Posjetioci su dovedeni u zabludu oko broja žrtava, načina torture, ponižavanja i brutalnih ubistava logoraša – rekao je Grajf.

On je za Večernje novosti izjavio da svjetska istoriografija ima dužnost da sačuva sjećanje na genocid koji su nad Srbima, Jevrejima, Romima, Sintima i antifašistima počinile ustaše u Jasenovcu.

Grajf je poručio da broj žrtava ne smije biti predmet cjenkanja „kao na pijaci“.

– Da li će namjerno umanjenje broja učiniti da ustaški zločini budu manje zločinački? Fokus istraživanja treba da bude na metodama brutalnog, nehumanog, ručnog kasapljenja, sječenja udova nedužnih žrtava, uključujući i ubijanje tek rođenih beba, ali i fetusa vađenih iz utroba majki – rekao je Grajf.

Grajf je naglasio da bi, na osnovu svega što je vidio u Hrvatskoj, rekao da u njoj postoji neka vrsta nostalgije i „simpatije“ prema ustaškoj ideologiji i da je to, nažalost, uočljiv i prepoznatljiv trend.

– U Njemačkoj je pozdrav „Zig hajl“ zakonom zabranjen. Šokantno je da se u današnjoj Hrvatskoj može čuti ustaški pozdrav „Za dom spremni“, koji uzvikuje omladina na fudbalskim utakmicama i rok koncertima – rekao je Grajf i dodao da je obaveza političara da spriječe oživljavanje ustaštva.

Grajf je naglasio da niko ko je rođen u Hrvatskoj ili Njemačkoj poslije 1945. godine nije kriv za ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, ali da i Hrvatska i Njemačka snose moralnu odgovornost za sprečavanje pojave nacističke i ustaške ideologije koja je dovela do uspostavljanja najozloglašenije fabrike smrti i sistematskog uništavanja ljudi.

Grajf je konstatovao da su pokušaji da se uspostavi „nova“ istorija i revizija događaja osuđeni na propast, jer je istina uvijek jača od laži.

– Ako je Njemačka mogla da prevaziđe svoju nacističku prošlost i postane „spiritus movens“ Evrope, pa može i Hrvatska da se suoči sa ustaškom prošlošću iz 1941. godine, da je prevaziđe i nastavi dalje – rekao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izvor: SRNA