Hoće li se i preostali Srbi sada „razbježati“ sa Kosmeta?

372369_1
KOSOVSKA MITROVICA | Član Predsjedništva Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Igor Simić ocijenio je za Srnu da presuda Oliveru Ivanoviću, kojom je danas osuđen na devet godina zatvora, može izazvati raseljavanje Srba sa Kosova i Metohije.

Simić kaže da je tokom dana dobio više desetina poruka mladih koji su odlučili da se sele sa Kosova i Metohije jer tu ne vide svoj i život njihovih porodica u uslovima opšteg progona i osuđivanja, zasnovanog na dokazima „rekla-kazala“ i „uperenom prstu“ nekog Albanca.

„Mi mladi iz severne Kosovske Mitrovice i sa celog severa Kosova smo današnju odluku shvatili kao udarac na naš opstanak na Kosmetu. To mora shvatiti Vlada Srbije i zato mora preduzeti odlučnije mere, prevashodno političke, kako bi preostali Srbi bili zaštićeni od progona“, rekao je Simić.

U ime mladih SDP-a, Simić kaže da je današnjom odlukom Euleks potvrdio da njegova uloga nije uspostavaljanje vladavine prava, nego da uticajnije Srbe strpa u zatvor.

Kao potvrdu naručenih i unaprijed osmišljenih presuda, on navodi riječi iz presude predsjedavujuće sudskog vijeća Roksane Komše „da Ivanović nije nikog ubio, nikog nije podstrekavao na ubistvo, ali je viđen na ulici na mjestima gdje su se dogodila ubistva“.

Euleksovo sudsko vijeće izreklo je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici lideru Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog optužbi da je navodno počinio ratne zloče 1999. godine nad civilima u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih Srba, bivši policijski pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić, oslobođeni su optužbi.
Srna